Umetničko klizanje

Umetničko klizanje

Umetničko klizanje predstavlja sport u kome učesnici svojim zadivljujućim veštinama i pokretima na ledu, ostavljaju publiku bez daha. Gracioznost i elegancija i čine ovaj sport estetski primamljivim i izazivaju oduševljenje kod gledalaca.POČETAK RAZVOJA UMETNIČKOG KLIZANJA

Umetničko klizanje kao sportska disciplina nastalo je sredinom 19. veka, čija se popularnost iz godine u godinu povećavala. Sa razvojem ove kategorije i povećanjem zainteresovanih klizača, javila se potreba za osnivanjem organizacija i održavanjem takmičenja. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce održano je Hamburgu, 1891. Prvo Svetsko prvenstvo, na kome takođe nisu učestvovale žene, održano je samo par godina kasnije, 1896. Po početku 20. veka ženama, je bilo dozvoljeno da se takmiče, što je značilo još jedan korak unapred za razvoj budućeg zimskog sporta. Godine 1908. umetničko klizanje je uvedeno kao sportska disciplina na Svetskom prvenstvu.


ŠTA JE UMETNIČKO KLIZANJE?

Umetničko klizanje je vrsta sporta na ledu u kome parovi, pojedinci i grupe izvode graciozne okrete, skokove i slične izazovne pokrete na klizaljkama. Sportisti koji se bave umetničkim klizanje takmiče se na različitim nivoima i mogu učestvovati na lokalnim, državni i međunarodnim takmičenjima. U okviru sportske discipline, umetničko klizanje deli se na različite stilove. Neki od najpopularnijih su plesno klizanje, sinhronizovano timsko klizanje i slobodan stil.


GDE SE IZVODI UMETNIČKO KLIZANJE?

Nastupi i treninzi održavaju se na ledu, o kome se na poseban način vodi računa da bi uslovi za klizanje bili što pogodniji. Led se održava tako da po strukturi i tvrdoći bude mekši u odnosu na led na kome se izvode drugi zimski sportovi. Jedan od glavnih razloga je taj što prilikom skokova i okretanje, klizači moraju da zabiju klizaljke u led, kako bi obezbedili stabilnost. Pored dobro pripremljenog leda, klizačima su neophodne i odgovarajuće klizaljke. Što se tiče gardarobe, nisu u obavezi da nose elegantne komade haljina i pantalona, ali se to praktikuje više radi estetskog doživljaja.


ELEMENTI IGRE

U umetničkom klizanju, klizači predstavljaju svoje programe pred sudijskom komisijom. Komisija im, na osnovu različitih elemenata, izvedene performanse, dodeljuje bodove. Kasnijm sabiranjem celokupnih bodova određuju se osvojena mesta i zasebne nagrade. Program takmičenja uglavnom je podeljen u dve etape preliminarno i finalno izvođenje. U finalno izvođenje spada slobodno klizanje, za vreme kog se klizačima daje prostora da izraze svoju kreativnost pokreta i talenat.


ODNOS PREMA BROJU UČESNIKA

Umetničko klizanje ima discipline koje se razlikuju po vrsti programa i broju učesnika. Stoga se na ledu mog pojaviti solo izvođači, izvođači u parovima i ekipnim timovima. Solo izvođači predstavljaju svoju državu samostalno na takmičarskom nivou i u smislu izvođenja performansa na ledu. Parove, uglavnom, čine jedan sportista i jedna atletičarka, koji zajedno klizaju i izvode sinhronizovane pokrete. To čini savršen vizuelni sklad. Kada su u pitanju ekipni nastupi i njihovo bodovanje, računa se zbir bodova svih predstavnika jedne države koji učestvuju.


TRENING

Kao i svaki drugi sport, tako i umetničko klizanje zahteva puno vežbe i ulaganja truda. Za vreme stručnog usavršavanje veština, klizači se nalaze pod mentorstvom profesionalnih trenera. Za vreme treninga fokus se ne održava samo na fizičkoj spremi, već i na razvijanju kreativnosti koja će se kasnije ispoljiti kroz nastup. Kroz dug i naporan proces vežbe i usavršavanja, dolazi se do visokog stadijuma spremnosti klizača. Cela priprema iziskuje dosta strpljena, fleksibilnosti i upornosti. Rezultat kontinuiranog rada i treninga, odražava u savladavanju osnovnih skokova i pirueta, kao i u kreativnijim pokretima.


TAKMIČENJA

Svetsko prvenstvo važi za jedan od najprestižnijih događaja u svetu umetničkog klizanja i održava se svake godine. Pored Svetskog prvenstva, nadaleko su poznate i Olimpijske igre, koje se održavaju svake četvrte godine i u krugu sportista važe za jedan od najisčekivanijih događaja. U sezoni postoji i takmičenje Grand Prix u umetničkom klizanju. Ono se sastoji od šest različitih takmičenja koja se održavaju tokom cele godine, širom sveta.

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.