U začaranom krugu

U začaranom krugu

Svaki dan mi je isti.

Ista stvar mi se stalno dešava.

Svaki šef kojeg imam me ponižava.

Svaki dečko me uvek napusti bez objašnjenja.

Nikako ne mogu da oprostim roditeljima.

Još uvek sam ljuta na sebe.

Nikada se neću izvući iz ove depresije/anksioznosti.


Da li ste ikada pomislili ili rekli ovako nešto?
Ili malo drugačije, ali koristili reči isto, nikad, uvek, svaki, još uvek, ponovo?

 

 

Niste sami! Svi se ponekad zaglavimo u svojim životima ili budemo uhvaćeni u zamku ponavljanja istih obrazaca ponašanja, suočavanja sa istim ljudima ili situacijama. Osećamo se razočarano, poniženo, kao da smo osuđeni da ostanemo na jednom te istom mestu zauvek.

 

 

Obično pokušavamo da se odglavimo koristeći različite flaster tehnike, kao što su novi sport, drugačija ishrana, nova grupa ljudi, drugačiji hobi, novi posao, itd. Ili pokušavamo da pobegnemo od svega toga izbegavajući određenu vrstu ljudi, sklanjajući se iz situacija koje bi nas mogle zaglaviti opet. Kao što ste verovatno već i sami iskusili, bilo koji od ta dva pristupa može da pomogne na neko kraće vreme, ali uskoro će nas život svom silinom gurnuti nazad u začarani krug.

 

 

Šta zapravo možete da uradite da biste zaista prekinuli taj krug?

 

 

 

SEDITE SA SVOJOM NELAGODOM

Umesto da izbegavate ili prisiljavate sebe da promenite svoja osećanja, situaciju ili ljude, izaberite da posedite sa svim tim. To znači da se realno susretnete sa onim što je istina za vas u ovom trenutku. Bez osuđivanja, bez prigovaranja, bez racionalizacije, samo budite prisutni, otvoreni i prijemčivi. Dozvolite svim osećanjima da se pokažu, bez filtriranja ili zadržavanja. Neka ljutnja, tuga, razočarenje, gorčina… plešu kako god žele. Ne mogu vam nauditi kada ih pustite, štete samo kada su zaključani unutar vas. Slobodno plačite, vičite, trčite, skačite, pišite, čistite, pakujte, farbajte, plešite… šta god vam prirodno dođe kao način da iskanališete nelagodu.

 

Sasvim je uobičajeno naići na otpor tokom ove faze. Nismo navikli da pustimo kontrolu i dozvolimo svom srcu da se izrazi, pa se vraćamo svom logičkom umu. Isti pristup funkcioniše i za otpor – suočite se sa njim, recite da ste ga primetili, uvažili. Priznajte da ste upravo tu u ovom trenutku – u otporu. Zatim primetite šta se dalje dešava. Kada ne preskočimo i ne ignorišemo emociju, već je osvetlimo snagom svesnosti, ona počinje da se topi vraćajući nam energiju i prostor.

 

 

 

POZABAVITE SE SVOJIM OGRANIČENIM UVERENJIMA

Kada počnete da osnažujete svoju energiju i prostor koji su bili taoci potisnutih emocija, možete se vratiti kognitivnom radu. Vreme je da se pozabavite osnovnim uverenjima i stavovima koji vas drže zaglavljenima.

 

Šta verujete o sebi? O drugim ljudima? Društvu? Svetu? Odvojite malo vremena da sve to zapišete. Znaćete da su uverenja ograničavajuća ako prepoznate ključne reči pomenute na početku članka.

 

Posle bilo koje rečenice, zapitajte se: Šta ima tu još? Šta je ispod ovoga? Nastavite tako sve dok mozak izmišlja rečenice. Jer sva verovanja su izmišljotine naših umova. Tako funkcioniše naš mozak – potrebna nam je struktura na koju ćemo se osloniti, uz pomoć koje ćemo meriti sebe, druge i svet, pa ih izmišljamo kao rezultat našeg vaspitanja, obrazovanja i životnog iskustva.

 

Sledeći korak je da procenite svoja uverenja: Da li su od pomoći? Ohrabrujuća? Podržavaju vas? Da li su vam potrebna? Možete li da ih preformulišete? Šta se dešava ako ih pustite?

 

 

Shodno odgovorima do kojih dođete, možete uraditi nekoliko stvari:

 

– napišite afirmativna uverenja i čitajte ih nekoliko puta dnevno (ili snimite na telefonu i pustite ih)

 

– spalite ili pocepajte papir sa zapisanim ograničavajućim uverenjima kao znak oslobađanja

 

– meditirajte na prostor uma u kom se pojavljuju uverenja (ako vas preispitivanje dotle dovede)

 

 

 

SPOZNAJTE SVOJU LEKCIJU

Dok se budete bavili ovim radom, lekcija skrivena u začaranom krugu će se spontano pojaviti i biće vam sasvim jasno zašto ste morali da iskusite ono kroz šta ste prošli i šta možete od toga da usvojite kako biste obogatili svoj život. Možda ćete otkriti da je vaša životna svrha drugačija nego što ste ranije mislili; da ste morali da razvijete više empatije, na primer; da ste morali da zalečite neke rane vaših predaka; ili da postanete uzor drugim ljudima.

 

Lekcije su brojne i samo vi sami možete spoznati šta je lično vaša. One se otkrivaju iz srca, a ne uma, pa verujte procesu i svojoj intuiciji. Vaša jedinstvena lekcija će sinuti u vašem biću kao mala iskra i potrebno je samo da je prepoznate, a zatim da je oživite.

 

 

Proces oživljavanja lekcije je izuzetno važan! Kako možete promeniti svoj život u svetlu novonaučene lekcije? Kako možete novootkrivenu mudrost primeniti na svoje svakodnevne aktivnosti? Samo lekcija koju ste naučili i koju živite svakoga dana može vam doneti oslobođenje iz začaranog kruga.

 

 

 

PRAKTIKUJTE LJUBAV PREMA SEBI

Tokom ovog procesa praktikujte ljubav prema sebi u vidu samosaosećanja i brige o sebi. Budite ljubazni prema sebi kada otkrijete neka neprijatna uverenja, pošaljite sebi talase ljubavi kada iskoči vaša mračna strana, budite nežni prema sebi ako počnete da se optužujete i kritikujete (opet), stavite ruku na srce i pošaljite sebi poruke praštanja i bezuslovne ljubavi.

 

 

To nije krug, to je spirala, rekao je moj veoma mudar terapeut kada sam spomenula sopstveni osećaj zaglavljenosti u začaranom krugu nakon što sam radila na istoj stvari nekoliko godina. Ta rečenica mi je zaista odjeknula. Nikada nismo u istoj tački u životu, već se penjemo naviše (ma koliko to sporo ponekad izgledalo) i vraćamo se određenim stvarima iz nove perspektive, sa novim veštinama, znanjima i alatima. U životu nam je dato mnogo prilika da učimo, rastemo i napredujemo.

 

Iskoristite svaku situaciju kada ste zaglavljeni ili uhvaćeni u začarani krug kao priliku za kvantni skok na vašoj životnoj spirali.

 

 

 

TEKST: JELENA FU

Jelena Fu je edukatorka sa preko 12 godina međunarodnog nastavničkog iskustva sa posebnim zanimanjem za holistički pristup nastavi. Pored predavanja, bavi se podučavanjem meditacije, pisanjem o roditeljstvu i obrazovanju, kao i kreiranjem kurseva za lični rast i razvoj. Bila je jedan od govornika na TEDx konferenciji 2015 godine u Šangaju. Jelena je i ko-kreator grupe podrške roditeljima Parentools i onlajn platforme za kurseve Self Growth Courses.