Turske serije koje ostavljaju bez daha

Turske serije koje ostavljaju bez daha

Kada su se prvi put pojavile, turske serije bile su kao dašak svežeg vetra na TV ekranima. Danas su mahom simbol predramatičnih zapleta, preglumljivanja ili priča uništenih zahvaljujući želji producenata za lakim profitom. Danas vam preporučujemo serije koje su uspele da iskoče iz ovog šablona i kojima vredi dati šansu.  


 

DOKUMENTARAC O OSMANSKOM CARSTVU

Serija nosi naziv Uspon Osmanskog carstva. Istorija se najbolje pamti kada se dočara na ekranu. Netfliksov dokumentarac od šest epizoda na objektivan način prikazuje osvajanje Carigrada 1453. i glavne aktere tog događaja. Serija se može pratiti kako na turskom, tako i na engleskom jeziku. U njoj se, osim glumaca, pojavljuju i istoričari koji pružaju dodatna objašnjenja viđenog.

 

 

 

ZANIMLJIVA LJUBAVNA PRIČA

Zabranjeno voće je još jedna turska serija koju vam preporucujemo. Priča o Bihter, mladoj ženi udatoj za starijeg čoveka, koja ljubav i strast pronalazi u Behlulu, nećaku svog muža. Kostimi i scenografija odoleli su zubu vremena. Finale serije se svake godine reprizira u Turskoj u udarnom terminu uz veću gledanost u odnosu na serije koje se premijerno daju tog dana.

 

 

 

POSLEDICE TEŠKOG DETINJSTVA

Delimično zasnovana na realnim događajima, ova dvosezonska serija prati sestre Safije i Gulben i njihovog brata Hana. Njima su psihički problemi nastali kao posledica teškog detinjstva i uticu im na svakodnevicu. Život im se menja kada ih stare i nove ljubavi pokrenu da potraže stručnu pomoć. Iako obrađuje tešku temu, serija obiluje kako komičnim, tako i romantičnim momentima. Ovo je serija Apartmani nevinih.

 

 

 

TURSKI KLASIK

Serija Ezel je priča bazirana na grofu Monte Kristu. Naslovni junak se sveti prijateljima i voljenoj devojci koji su mu zabili nož u leđa, uz pomoć čoveka koji i sam vodi rat protiv nekadašnjeg prijatelja. Serija je protkana filozofskim citatima i brojnim moralnim dilemama. Pozicionirala se kao jedan od turskih klasika.

 

 

 

PREPLITANJE STAROG I NOVOG

Susret u Istanbulu je Netfliksova serija od osam epizoda. Govori o tradicionalnoj i modernoj Turskoj, koje nemaju razumevanja jednu za drugu, ali su i te kako isprepletane. S obzirom da je serija nastala u jeku smanjivanja tabua koji okružuju mentalne bolesti, većina junaka, koji su svi istovremeno i glavni i sporedni, posećuju psihijatra ili su sami psihijatri. Ukoliko ste ljubitelj sporije radnje i scena koje pokreću na razmišljanje, ovaj projekat ne smete da zaobiđete.

 

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.