Turska pogača – recept koji oduševljava

Turska pogača – recept koji oduševljava

Šta ćete prvo uraditi kada ustanete? Pretpostavljamo da će većina vas pomisliti na džezvu u kojoj je crna, jaka, turska kafa kojom biste započeli svoj dan i koja bi vas razbudila.


JEZICI U KONTAKTU

Istorija jezika, pored ostalog, predstavlja prisustvo pozajmljenica odnosno reči preuzetih iz susednih ili udaljenih zemalja. Što veći kontakt postoji između dva jezika to je veći stepen pozajmljivanja. Kao što je slučaj sa srpskim i turskim jezikom, to jest turcizmima u srpskom jeziku. Reči poput kafa, šećer, kapija, duvan, kula, hajduk, amanet, avlija, bakšiš, baksuz, burek, vezir predstavljaju najrasprostranjenije turcizme. Ove i još mnoge druge reči predstavljaju upravo jezike u kontaktu ili pozajmljenice, i trag koji turski jezik ostavlja u našoj kulturi.

SLIČNOSTI U KULINARSTVU

Pre nego pređemo na jedan tradicionalan i neodoljiv recept, malo ćemo govoriti i o sličnostima kada je hrana u pitanju. Mnoga naša klasična jela su zapravo potekla iz turske nacionalne kuhinje.  Kao glavne karakteristike zajedničke kuhinje izdvajaju se čorbe, pite, čajevi, sarme, đevrek… Volite li tulumbe, baklave ili ratluk? Ovi neodoljivi slatkiši takođe spadaju u grupu zajedničke kuhinje i spoja tradicionalnog kulinarstva.

TURSKA POGAČA

Kada budete probali ovaj recept, zasigurno ćete zaboraviti na pekare. Potrebno je da pomešate.

200ml tople vode,

90ml toplog mleka,

jednu supenu kašiku šećera,

10 grama suvog kvasaca i

dve supine kašike ulja.

Potom u to postepeno dodavati oko 480 grama brašna i jednu kašičicu soli, pa umesiti. Ostaviti da naraste 45 minuta. Zatim, potrebno je obložiti dno tepsije brašnom i razviti testo  oklagijom sa jedne i druge strane kako bi se tepsija ravnomerno popunila. Prebaciti testo i napraviti šare viljuškom ili čačkalicom. Pre ubacivanja u rernu namazati testo jogurtom i ostaviti dva do tri minuta. Zatim ubaciti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Kada je pogača gotova premazati je uljem i pokriti krpom dok se malo ne prohladi.

SERVIRANJE

Najbolje je iseći pogaču na trouglove i servirati uz kiselo mleko, kajmak ili papriku u pavlaci. Ove kombinacije ukusa će oduševiti vaša čula. Prijatno!

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.