Trikovi koji smanjuju tremu tokom javnog nastupa

Trikovi koji smanjuju tremu tokom javnog nastupa

Podrhtavanje glasa, tremor ruku, znojenje ili ubrzan rad srca, ne postoji osoba koja se nije suočila s nekim od ovih simptoma tokom javnog nastupa. Naime, reč je o tremi, a ovo je samo reakcija tela na nju. Iako je reč o neugodnom fenomenu ukoliko naučimo kako je kontrolisati ona može biti i podsticajnog karaktera. Mnogi govornici služe se  određenim trikovima koji ima pomažu u smanjivanju treme.

 


PRIPREMA I KONCEPT
Javni nastup zahteva detaljnu pripremu. Ukoliko ste početnici ne preporučuje vam se improvizacija u govoru. Čak i u situacijama kada je neophodna brza priprema potrebno je napisati koncept govora. Vremenom ćete sticati iskustvo, a potreba za pripremom će biti manja. Napišite koncept govora, u svakom trenutku možete se podsetiti, ali obratite pažnju da ne čitate ceo govor, publika to ne voli.

 

 

STAV I IZGLED
Pre samog govora slušaoci će primetiti vizuelni deo, odnosno vaš izgled. Obucite se pristojno, shodno događaju, povedite računa i o vašoj frizuri. Lep izgled daće vam dodatno samopouzdanje koje je neophodno. Što se tiče stava, stanite pravo kako bi pluća imala što veći protok vazduha i ruke naslonite blago na govornicu. Nakon izlaska na scenu i pre samog početka govora sačekajte trenutak kako bi se publika stišala i kako bi pažnja bila uprta samo u vas.

 

 

INFORMIŠITE SE
Pre samog govora možete se informisati o publici, prostoriji gde će se govor održati. Ukoliko imate priliku možete i otići do mesta gde se govor održava i održati probu. Zašto je ovo važno? Prvenstveno nećete imati strah od nepoznatog, a samim tim vaša trema će se znatno smanjiti.

 

 

PRIJATELJSKO LICE U PUBLICI
Pronađite nekoliko osoba u publici koje imaju prijateljski izgled, blagi osmeh i fokusirajte se na njih, imaćete osećaj da govorite nekome kome verujete. Pitate se zašto nekoliko, kada mogu da pronađem jednu? Kada bi fokusirali pažnju ne jednu osobu toj osobi bi bilo neprijatno, a ostatak publike bi stvorio utisak da govorite samo toj jednoj osobi. S druge strane kada imate više njih vi ćete gledati u različitim pravcima što stvara utisak da se obraćate celoj publici. Ukoliko želite možete zamoliti i svoju porodicu, prijatelje ili osobe kojima verujete da sede u publici, što će vam dodatno olakšati sam nastup.

 

 

DODATNI TRIKOVI
Ukoliko nemate govornicu, a samim tim nećete imati gde da stavite papir s konceptom morate ga držati u rukama. Setite se na samom početku smo pomenuli da je jedan od simptoma treme drhtanje ruku, kako publika ne bi primetila podrhtavanje ruku, uzmite fasciklu koja je čvršća od papira. U slučaju da ne znate šta ćete s rukama možete držati olovku ili flašicu vode. Govori neformalnog tipa dozvoljava i šetanje po prostoriji.

 

 

ZAKLJUČAK
Pomirite se s činjenicom šta je najgore što može da vam se dogodi. Može se dogoditi nešto što nije planirano na to ne možemo uticati. Može se dogoditi i da pogrešimo, svako od nas greši, ali to nije razlog za paniku. Na kraju krajeva niko od publike ne zna šta se nalazi na vašem konceptu i kako je tok nastup odnosno govora planiran.

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.