Top pet filmova o PR-u i marketingu

Top pet filmova o PR-u i marketingu

Sigurno ste u bar jednom filmu videli onu jednu osobu koja je uvek u haosu, puno radi, non-stop priča na telefon i okružena je papirima. U mnogim filmovima, osobe koje se bave PR-om i marketingom predstavljene su tako, haotično. Ova profesija nije samo brdo papira i neprekidna zvonjava telefona, naprotiv, od nje su zavisile mnoge istorijski bitne situacije. Za vas smo izdvojili pet filmova koji će na pravi način prikazati značaj ovog posla, kroz komediju, ali i kroz veoma ozbiljne trenutke.

 


 

SVI PREDSEDNIKOVI LJUDI (All the President’s  Men, 1976)

Ukoliko niste čuli za aferu Votergejt, ovaj film pružiće vam potrebno znanje da biste je razumeli i na neki način doživeli. Naime, prisluškivanje suparničke stranke dovelo je do kraha mandata tadašnjeg američkog predsednika Ričarda Niksona. Detalje filma nećemo otkrivati, ali, kroz likove dva novinara koji su raskrinkali čitavu ovu aferu veoma je dobro prikazan sav stres, krizne situacije, kao i njihovo savladavanje. Mnoge od taktika prikazanih u filmu se koriste i dan-danas, ovaj film je neophodno pogledati ukoliko planirate da se bavite ovim poslom.

 

 

 

PREDSEDNIČKE LAŽI  (Wag the Dog, 1997)

Ovaj film nam, na satiričan i komičan način, pokazuje koliko su osobe zadužene za odnose sa javnošću važne i neophodne. Čuveni Robert de Niro našao se u ulozi PR-a koji je dobio zadatak da odvuče pažnju sa događaja koji je u tom trenutku zanimao veoma veliki broj ljudi. Sam događaj bio je vezan za prvu osobu u državi, to jest, za predsednika, a da stvar bude još gora, predsednik je bio na meti zbog seksualnog skandala. Verujemo da bi ovaj film bio od koristi onima koji žele da otkriju neke trikove i tajna oružja iskusnog PR-a.

 

 

 

HVALA VAM ŠTO  PUŠITE  (Thank You For Smoking, 2005)

Uz dosta smeha, neverovatnih i nezamislivih scena možete videti kako se sprovodi jedna kampanja i koja je marketinška pozadina svega toga. Film se zasniva na odbrani prava i mišljenja pušača. Dakle, glavni lik kog tumači Aron Ekhart tvrdi da ne postoji veza između raka pluća i duvana. Šta se dalje dešava u životu portparola kompanije Big Tobacco možete videti u samom filmu, ali, znajte da je korišćenje tehnike product placement-a veoma dobro prikazana. Ova tehnika korisna je svakom marketinškom stručnjaku, pa tako i glavnom liku ove veoma zanimljive priče. Zanimljiva činjenica jeste da se ni u jednom momentu ne prikazuju cigarete tokom filma. Niko ne puši.

 

 

 

DRUŠTVENA MREŽA (The Social Network, 2010)

Svesni smo značaja društvenih mreža kada govorimo o marketingu u današnje vreme. Nezamislivo je da se nešto što je novo ne pojavi na društvenim mrežama i da ne bude nadohvat ruke većini ljudi. Ovaj film prikazuje nastanak Fejsbuka kao novog virtuelnog sveta i stanje svesti Marka Zakerberga koji je bio stvaralac tog istog sveta. Kojim se sve alatima koristio i kako je funkcionisao trnovit put do cilja, možete videti u ovom ostvarenju.

 

 

 

MARTOVSKE IDE  (The Ides of March, 2011)

Perspektivni stručnjak za odnose sa javnošću dao je svoju reč da će ispuniti očekivanja novog predsedničkog kandidata čije bi misli i ideje mogle promeniti čitav svet. Dao je celog sebe u ovu kampanju, ali, nekad ni to nije dovoljno. Najmanja fleka u vašem životnom dosijeu može vam poljuljati karijeru, posao, kao i prilike koje imate. Svakako, toplo vam preporučujemo da se sami uverite kako se Rajan Gosling snašao u odnosima s javnošću i u ovoj ulozi.

 

 

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.