Top 5 klasika svih vremena

Klasik od nas zahteva veliku reakciju. Zahteva da promenimo ili oblikujemo svoje mišljenje i pre svega shvatimo koliko su neki umovi genijalni. Kao posledica toga, postoje knjige koje svako mora da pročita. Sama pomisao na to da neko štivo može da bude kvalitetno i da se čita godinama ili čak vekovima nakon objave istog, čini ga još veličanstvenijim. Mi vam predstavljamo top 5 klasika svih vremena.


BOŽANSTVENA KOMEDIJA – DANTE ALIGIJERI

Aligijeri je kritiku društva i političku situaciju tadašnje Firence vrlo lepo upakovao u komedična tri dela što ga je koštalo mnogo čega. Ponašajući se kao Bog, delio je ljude po zaslugama u pakao, raj i čistilište. Zanimljivo je da je tako kompleksan klasik, napisan u stihu, i dalje ono što se iz godine u godinu čita i izučava sa neverovatnim entuzijazmom.

 

SLIKA DORIJANA GREJA – OSKAR VAJLD

Vajld se služio tematikom koja je bila ispred njegovog vremena i zaista netipična za tadašnju Irsku. Grehovi, kontrast među likovima i sam portret koji je svojski čudan. Tera nas da se zapitamo koji je portret naše duše? , izdižu ovaj roman i stavljaju ga na svačiju policu za knjige.

 

PROCES – FRANC KAFKA

Kafka je vrlo slikovito prikazao, nažalost, ne tako retku sliku današnjice. Pun dvosmislenosti i simbolike Proces nas tera na duboko razmišljanje. Neodređenost i apsurdnost su glavni opisi romana i upravo ga oni čine realističnim.

 

1984 – DŽORDŽ ORVEL

Orvel je u svojim romanima uvek znao da prenese jako snažnu poruku i kritiku društva. Kako je svojevremeno bio propagandista, vrlo dobro je znao o čemu piše. Ono što čini ovaj roman izuzetnim jeste to što je autor uspeo vrlo slikovito da opiše svoju impresiju o budućnosti a da pritom, ne pogreši mnogo.

 

MALI PRINC – ANTOAN DE SENT EGZIPERI

Ovo je tip romana koji jednostavno mora da se pročita više puta tokom života. Egziperi je štivo napisao na tako neverovatan način, da se na svako čitanje priča shvati drugačije, a opet ne gubi svoj smisao ni u jednom momentu. Divni citati koje može da razume i dete, ali i odrastao čovek, ističu ovaj roman i čine ga klasikom za sva vremena.

 

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.