Toksini u kozmetičkim preparatima

Toksini u kozmetičkim preparatima

Da li ste ikada obratili pažnju na sastojke proizvoda koje koristite za negu? Verovatno ne, jer većina ima poverenje u kozmetičke proizvode, pogotovo kada su u pitanju oni skuplji. Tu je velika greška, jer se kozmetički proizvodi često sastoje od velikog broja hemijskih materija koje mogu imati negativno dejstvo po kožu. Ukoliko niste informisani dovoljno o ovoj temi, u nastavku teksta možete saznati kakvi se toksini nalaze u kozmetici, kakv efekat imaju, kako ih možete uočiti i izbeći da vaša koža bude izložena njihovom lošem dejstvu.

 

 


PARABENI

Parabeni predstavljaju konzervanse koji se koriste u velikom broju proizvoda za negu. Mogu se naći u šamponima, kupkama za telo, regeneratorima za kosu, kremama za lice,  penama za brijanje, maskarama, gelovima. Njihova uloga je očuvanje dugotrajnosti proizvoda i sprečavanje stvaranja bakterija. Istraživanja su pokazala da su oni potencijalni endokrini disruptori, što znači da mogu imitirati estrogen, ali i druge hormone u organizmu. Alergijske reakcije su negativan efekat. Metilparaben koji se nalazi u kozmetičkim preparatima za zaštitu od sunca može reagovati sa UVB i time uticati na prerano starenje kože, pa čak i razvoj raka kože i oštećenja DNK. Na spisku sastojaka nekog proizvoda parabeni se mogu naći pod imenima etilparaben, metilparaben, butilparaben, propilparaben i ostalim imenima koji u sebi sadrže reč „paraben“, tako da to izbegavajte pri kupovini.

 

 

 

SLS – NATRIJEV LAURIL SULFAT

SLS je odgovoran za penjenje proizvoda, otapanje nečistoća i masti. Postoji i SLES, etoksilirani natrijev lauril sulfat,  blaži sastojak od SLS-a, iako ima i nadražujuća svojstva kože. SLS i SLES se najčešće mogu naći u šamponima za kosu, regeneratorima, gelovima za lice i telo. Kao loša reakcija korišćenja sulfata, javlja se iziritirana, ali i masna kosa, perutavo lice, razvoj dermatitisa. Kako biste izbegli kontakt sa sulfatima najbolje je da pri kupovini kozmetičkih preparata uzimate one na kojima piše „bez sulfata“.

 

 

 

ETANOLAMINI

Etanolamini (dietanolamin-DEA, trietanolamin TEA, monoetanolamin-MEA) su spojevi koji se u kozmetici najčešće koriste kao emulgatori i sastojci za stvaranje pene. Nalaze se u brojnim kozmetičkim preparatima: šamponima, farbama, parfemima, penama za brijanje. Kada se nađu zajedno s nekim drugim sastojcima u kozmetičkim preparatima koji sadrže azot, mogu nastati nitrozamini, kancerogena hemijska jedinjenja. Birajte proizvode koji ne sadrže skraćenice DEA, TEA ili MEA. Obratite pažnju i na sredstva za čišćenje kuće jer se i u njima mogu naći.

 

 

 

TRIKLOSAN

Triklosan je sastojak koji u sebi sadrži antimikrobna svojstva. Najčešće se može naći u sapunima, dezodoransima,  pastama i proizvodima za izbeljivanje zuba. Triklosan je hormonski disruptor i utiče na rad štitne žlezde i njenih hormona. S obzirom na to da se nakuplja u masnom tkivu, posebno je opasan za trudnice i žene koje doje. Na listi sastojaka označen je punim imenom triklosan (eng. triclosan) ili skraćenicom TCS.

 

 

 

POLIAKRILAMID

Poliakrilamid je jedinjenje koje se koristi kao učvršćivač i stabilizator u kozmetičkim proizvodima. Uglavnom se na njima označava pod imenima eng. polyacrylamide, acrylamide, polyacrylate, polyquaternium, acrylate. S bzirom da se može podeliti na različite molekule s razlogom predstavlja zabrinjavajući sastojak. Poliakrilamid se kroz kožu jako brzo apsorbuje, povezuje se često sa rakom dojke i pankreasa. EU je postavila limite u dopuštenoj koncentraciji poliakrilamida po proizvodu.

 

 

TEKST: MAGDALENA KOSTIĆ

Magdalena Kostić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.