Terapija prirodom – kupanje u šumskom vazduhu

Terapija prirodom – kupanje u šumskom vazduhu

Shinrin-yoku, na japanskom, ili forest bathing na engleskom, je vrsta šumskog kupatila ili kupanja u šumskom vazduhu. “Shinrin” na japanskom jeziku znači “šuma”, a “yoku” je “kupka”, odnosno “kupanje”. Ovaj metod oslobađanja od stresa i konektovanja sa samim sobom i prirodom praktikuje se od osamdesetih godina prošlog veka u Japanu. Od davnina je poznato da šetnja šumom utiče povoljno na naše zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

 


 

Ovaj metod se koristi hiljadama godina unazad, ali nikada manje kao danas, kao posledica modernog ubrzanog života.

 

 

Kupanje u šumskom vazduhu podrazumeva da se potpuno isključite i uživate u svim zvucima prirode – cvrkutu ptica, šuškanju lišća, krckanju grančica pod vašim nogama, mirisima koje puštaju biljke i drveće.

 

 

Preporuka je da ugasite, a ako ste u mogućnosti, nemojte ni poneti telefon. Pronađite mesto koje vam deluje idealno i krenite u laganu šetnju bez nekog posebnog cilja. Pustite svoja čula da vas vode, posmatrajte boje i oblike, uživajte u toplini sunčevih zraka, sedite na travu. Dišite duboko i ispunite svoje telo i um mirom i opustite se. Ova lekovita terapija nema neku posebnu proceduru, samo je bitno da ste prisutni u trenutku i da upijate što više od okoline.

 

 

Preporuka je što češće praktikovati ove šetnje, makar na kratko, a ukoliko niste u mogućnosti da idete često do šume, obližnji park bi mogao služiti kao zamena. Kupanje u šumskom vazduhu vam može pomoći da smanjite stres, poboljšate koncentraciju, podignete raspoloženje, ojačate imunitet.

 

TEKST: MILICA MILOVIĆ

Milica Milović je studentkinja Bibliotekarstva i informatike na Filološkom fakuletu u Beogradu. Voli ples, knjige, filmove, putovanja i fotografiju. Želja joj je da obiđe ceo svet i jednog dana da živi u Barseloni.