Tajne poslednje večere

Tajne poslednje večere

Dva dana je po Hristovom ulasku u Jerusalim, dan uoči njegovog raspeća, dakle četvrtak. Hrist i apostoli, po pravilima pashalne gozbe (Pasha-jevrejski praznik), večeraju u kući jevanđeljiste Jovana. Hleb koji jedu Hrist naziva telom svojim, vino krvlju svojom i evharistija (pričešće) biva ustanovljena.


JOVANOVO JEVANĐELJE

Jedan od vas će me izdati, naslutio je Judino izdajstvo za šaku srebrnjaka, Isus Hrist.

Judo, zar poljupcem izdaješ Sina čovečjeg?

JUDINA IZDAJA

Ovaj biblijski tekst poslužiće kao literarna osnova za nastanak brojnih likovih i predstava vekovima unazad. Judina izdaja je, sa hodnika katakombi, preko zidova srednjevekovnih crkava, do renesansnih lanenih platna, prikazivana i opevana na različite načine.

Ipak, 1498. godine, vešta ruka Leonarda da Vinčija naslikaće remek delo renesanse, koje postaje svojevrsni simbol ovog novozavetnog teksta.

POKRET DUŠE

U trpezariji manastira Santa Marija dele Gracije, renesansnom perspektivom, sprovedenom ne samo u svrhu tehnike već i duhovnosti, umetnik je uspeo da stvori iluziju koja posmatrača uvodi u metafizički svet dela. Tačku nedogleda predstavlja Hristovo lice, a apostoli su smešteni u četiri grupe, te tako formiraju harmoničanu kompoziciju. Veliko je majstorstvo kojim Leonardo uspeva da prikaže detalje, psihološko stanje likova i četkicom uhvati pokret duše, što je i sam isticao kao cilj umetnosti.

TAJNA VEČERA ILI ONO ŠTO JE OD NJE OSTALO?

Iako je fresko tehnika garantovala trajnost, Leonardov humanistički duh usudio se da na zidu iskoristi tehniku tempera bojama.

Tako dobivši naročito lepe nijanse boja, time je žrtvovao dugovečnost. Još za umetnikovog života slika je počela da bledi, te o tome govore i navodi Vazarija, kao zbrku mrlja.

Restauracija iz druge polovine 20. veka, kojoj su prethodila brojna istraživanja i tehnološka otkrića, uspela je ponovo da otkrije lica apostola.


TEKST: MILICA TOPALOVIĆ

Milica Topalović, rođena je 2003. godine. Student je druge godine istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pored pisanja bavi se i fotografijom.