Tajne egipatskih piramida

Tajne egipatskih piramida

Kako su izgrađene piramide u Egiptu? Ovo je pitanje koje i dan danas muči svetske intelektualce i naučnike. Više od dva i po miliona blokova je iskorišćeno za njihovu izgradnju. Teške su šest miliona tona. Kakvom matematičkom preciznošću je izgrađen njihov plan i koja su tehnološka sredstva korišćena za ova grandiozna zdanja? Možda to zauvek ostane tajna. Ipak, uvek je interesantno baviti se njihovom misterioznošću i pokušati da pojmimo kako je to sve moglo da izgleda mnogo godina unazad.

 


 

GIZA- NAJVIŠE PITANJA, A NAJMANJE ODGOVORA

Najpoznatija  je Velika piramida u Gizi, izgrađena u 26. veku p.n.e, za otprilike 27 godina. Kao nosilac skoro neverovatnih brojevnih i simboličkih podudaranja, ona sa sobom nosi najviše pitanja, a najmanje odgovora. Velika piramida u Gizi je najveća od ovih neverovatnih građevina i drži titulu najstarijeg od Sedam svetskih čuda starog sveta, pri čemu je jedina koja je i dalje skoro potpuno u svom originalnom stanju. Velika količina informacija o planeti Zemlji je urezana u nju na različite načine.

 

 

 

SKRIVENA ZNAČENJA

Broj koordinata mesta gde se ona nalazi se slaže sa brzinom kojom svetlost putuje kroz svemir (u metrima po sekundi). Ukoliko uzmemo u obzir njene kardinalne i ordinalne putanje, dolazimo do zaključka da se ona nalazi u samom centru kopnene mase planete. Umesto mernih jedinica za koje danas znamo, Egipćani su koristili jedinicu po imenu kubit, koja je jednaka 1/25 000 000 distance od Severnog do Južnog pola. Kada se stranice u bazi piramide izmere, dobijemo 365 kubita, što se podudara sa brojem dana u jednoj godini. Njena dužina i širina ekvivalentne su geografskoj dužini i širini Ekvatora. Pitanje ko je mogao da osmisli i ostvari sva ova skrivena značenja jedne piramide je samo jedna od mnogih misli koje nam ovakve informacije nameću.

 

 

 

KO JE IZGRADIO PIRAMIDE?

Bitno je istaći da najčešće pominjana priča o robovima koji su gradili piramide zapravo nije istinita. Seljaci koji su radili su dobijali poreske olakšice, hranu, sklonište i odeću. Neki naučnici veruju da je bilo potrebno oko 30 000 radnika da bi se u roku od 23 godine izgradila Keopsova piramida, koja je, kao što je tradicija nalagala, počela da se gradi čim je on došao na presto. Pošto se verovalo da gospodareva duša, nakon što on premine, mora prvo da se priključi sunčevom disku da bi se večno kretala sa Suncem, piramide su stacionirane uglavnom na zapadnoj strani reke Nil.

 

 

 

Kao i ostale pojave na našoj Zemlji, koje deluju kao da se nalaze na granici između realnosti i imaginacije, i egipatske piramide su vrlo često predmet spekulacija i teorija zavere. Egiptolozi godinama strpljivo prikupljaju i traže nove informacije o ovom čudu. Šanse za odgovor na bar nekoliko od bezbrojnih pitanja koje imamo nisu male. Do tada, u redu je da se prepustimo mašti i pokušamo da pretpostavimo kakvim su to „magijama”  drevni Egipćani napravili piramide. One će sigurno ostati predmet razgovora kako među naučnicima, tako i u svakodnevnoj priči, još dugi niz vekova.

 

 

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life