Svet roze boje

Svet roze boje

Pored lila i zelene, može se slobodno reći da je i roze boja sezone. O tome svedoči i ogroman broj pink fotografija na društvenim mrežama. Uređenje doma, autfiti, pa čak i hrana poprimili su neku nijansu roze boje i svi zajedno doprinose rastućem trendu. Pomamu za roze bojom uočili su, ali i unovčili poznati svetski brendovi. Poslednju kolekciju modne kuće Valentino, ljubitelji jarkoroze boje prosto obožavaju. Za ljubitelje suptilnije nijanse ove boje pobrinula se modna kuća Chloe.


 

KAKO STILIZOVATI AUTFITE ROZE BOJE?

Roze boji sjajno komplimentuju razne nijanse ljubičaste ili plave. Ove kombinacije najčešće se sreću kod svedenijih izgleda i svima su nam dobro poznate. Međutim, ogroman trend sezone je kombinovanje zelene i ružičaste boje. Takođe i nošenje ružičastih komada uz komade u narandžastoj ili braon boji, posebno tokom jesenjih meseci koji nam predstoje.

 

 

Kada kreirate autfite možete odabrati suptiliniju varijantu, te samo jednim ekscentričnim komadom u roze boji ostaviti utisak. Favorit sezone su svakako pantalone roze boje kao centralni deo autfita. Neretko srećemo i roze aksesoare, cipele ili tašne koji razbijaju monotoniju.

 

 

Ukoliko se odlučite da jedan komad koji čini autfit obojite u roze, nemojte tu stati! Slobodno se poigrajte materijalima i dizajnom koji će taj komad učiniti što upečatljivijim. Ako se ipak odlučite da se od glave do pete obučete u roze, trebalo bi izabrati malo svedenije krojeve. Oni će učiniti da izgledate zrelije i sofisticiranije.

 

 

 

ZNAČENJE ROZE BOJE

Kako sama roze boja ima bezbroj nijansi, postoji bezbroj značenja koja se vezuju za nju. Bebi-roze nijansu povezuju sa nežnošću i senzualnošću. Istinska roze nijansa je boja ljubavi i saosećanja, dok je jarkoroze razigrana i energična. Ova boja utiče na ljude krajnje pozitivno budeći u njima romantična osećanja. Budi i osećanja topline, ljubaznosti, udobnosti, empatije i mira. Negativne asocijacije na ovu boju su emocionalana uznemirenost, nezrelost i nepoverenje.

 

 

 

ZANIMLJIVE ČINJENICE O ROZE BOJI

Danas je roze boja asocijacija na žensku odeću i ženstvenost uopšte, iako mnoge studije pokazuju da muškarcima ova boja mnogo bolje pristaje. Oslanjaju se i na davna vremena kada je roze bila jedna od najučestalijih boja aristokratske muške garderobe. Ženama je bila namenjena plava boja.

 

 

 

Psihologija boja ima dosta teorija o roze boji. Veruje se da nijansa r-681, poznatija kao Bejker-Milerova roze boja, pozitivno utiče na smanjenje agresije. Bojenjem zidova upravo ovom bojom služe u zatvorima i sportskim svlačionicama.

 

 

 

Mnogi pokreti su kroz istoriju birali upravo roze boju kao svoje obeležje zbog njenih brojnih pozitivnih značenja. Na primer, roze je bila izuzetno popularna kod ljubitelja rok ili pank muzike šezdesetih i sedamdesetih godina. Ovu boju možemo preopoznati i kod brojnih simbola za borbu protiv raka dojke ili kod AIDS simbola.

 

 

 

ROZE U PRIRODI I SVEMIRU

Sve češći je fenomen roze boje u prirodi, te se neobične prirodne lepote otkrivaju sve češće. Pored dobro poznatih flamingosa, postoje i amazonski ružičasti delfini i raznolik podvodni svet ove boje. Sigurno ste čili i za roze plaže na Bahamima ili roze jezero u Australiji. Takođe i Srbija ima da ponudi roze termalnu banju Pačir. Sa druge strane, ni svemir ne zaostaje kada trend roze boje u pitanju. NASA je otkrila i neverovatnu roze planetu pod nazivom GJ 504b i roze zvezdanu prašinu.

 

 

 

POSMATRATI ŽIVOT KROZ RUŽIČASTE NAOČARE

Ovu frazu sve češće čujemo, evo šta nam ona zapravo poručuje. Posmatrati život kroz ovakve naočare znači misliti pozitivno i okružiti sebe pozitivnom energijom. Naravno da je objektivnost važna, ali nekada treba pobeći od realnosti i zadovoljiti se malim stvarima. To znači živeti srećan i ružičast život.

 

 

 

TEKST: SMILJANA VASKOVIĆ

Smiljana Vasković je studentkinja druge godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Obožava pisane medije, a posebno teme koje se tiču mode i lifestyle-a. Inspiriše je iskonska lepota koju pronalazi u svemu i svakome.