Sve što niste znali o terapiji zvukom

Sve što niste znali o terapiji zvukom

Muzika fundamentalno predstavlja organizovan zvuk koji je izuzetno moćan zbog uticaja koji može imati na nas, naše telo i naš duh. Omiljena pesma nam može ulepšati dan, neke instrumentalne melodije mogu uticati na naše raspoloženje, dovesti nas od osećaja moći kao da smo u akcionom filmu, do žalosnih osećanja zbog svih tužnih modulacija u vokalu izvođača neke pesme ili svirača određene melodije. Zvuk okeana nas može umiriti, zvuk grandža nas može uzbuditi…

 


ŠTA JE TERAPIJA ZVUKOM?

Terapija zvukom razlaže muziku u čist zvuk, služeći se znanjem da muzika često ima snažan uticaj na naša osećanja.

 

Zvučni terapeuti veruju da se svi sastojimo iz različitih energetskih frekvencija. Zvučne frekvencije stupaju u interakciju sa njima i pokušavaju da energiju tela dovedu u balans.

 

Zvučna terapija je efikasan aparat za jačanje uma, tela i duše. Cilj je poboljšanje zdravlja i blagostanja.

 

 

KAKO FUNKCIONIŠE ZVUČNA TERAPIJA?

Zvučna terapija se služi zvukom, muzikom i posebnim, specijalizovanim instrumentima, koji se sviraju na terapeutske načine u kombinaciji sa tehnikama duboke samorefleksije. Često se u praksi koriste zvona, zvončići, pevačke činije i gongovi, mada koriste se različiti instrumenti u zavisnosti od pacijenta. Postoje raznolike metode zvučne terapije, a uglavnom se sve svode na kombinaciju pažjivo razmotrenih zvučnih tehnika, za koje se pokazalo da utiču na neurologiju, psihologiju i fiziologiju pacijenta. Terapeutska procedura se zasniva na korišćenju tonskih i ritmičkih instrumenata, kao i glasa.

 

 

Tonski instrumenti koji se koriste su himalajske i kristalne pevačke zdele, gongovi i viljuške.

 

 

Vokalne tehnike su :

Toniranje – pevanje jednog tona pomoću samoglasnika

Pretoniranje – tehnika pevanja istovremeno više tonova

Mantra – zvučna forma jednog sloga do čitave pesme, pevanje sanskritskih reči

 

Lekar holističke glasovne terapije se može služiti i tehnikom obrade glasa što podrazumeva kombinaciju pokreta, daha, glasa i vizualizaciju. Terapeutski tretman ritma koristi bubnjeve, a terapeutske udaraljke koriste štapiće za kišu, šejkere, zvončiće i druge udaraljke.

 

 

ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO ODETE NA TERAPIJU ZVUKOM?

Pre svake sesije, terapeut pita klijenta o njegovoj istoriji bolesti, vrši anamnezu i ispituje ga o trenutnim zdravstvenim tegobama, te će tretman biti prilagođen u skladu sa tim.

 

Koristiće stimulativne i opuštajuće zvukove da bi uspostavio ravnotežu tela, koristeći udaraljke, činije, bubnjeve, kao i sopstven glas. Za to vreme, klijent leži opušten, u udobnom položaju zatvorenih očiju. Terapeut će zatim uključiti muziku u pozadini, fokusiraće se na rad na disanju ili na meditaciju, i onda kreće lečenje korišćenjem tibetanskih pevačkih činija i drugih instrumenata.

 

Pacijentu će delovati kao da će svakog trena zaspati, što je samo po sebi, pored isceljenja zvukom, izuzetno lekovito u obnavljanju pacijentove energije. Sve što pacijent treba da uradi jeste da legne i uživa u melodičnoj lepoti čistog zvuka.

 

TEKST: ANA ADAMOVIĆ

Ana Adamović je studentkinja žurnalistike, ljubitelj antičke filozofije i zaljubljenik u književnost. Inspirisana Platonovim mislima i filmovima Grejs Keli, preko knjiga Justejna Gordera i muzike Brusa Springstina, prenosi vam svoje ideale, savete i razmišljanja.