Suze od šljokica − Euforija

Suze od šljokica − Euforija

„Euforija” je američka tinejdžersko-dramska televizijska serija koja prati grupu srednjoškolaca i njihove probleme sa kojima se mladi susreću svakodnevno, preispitivanju, traženju sebe, buntom i revoltom ka odraslima, odrastanju u svetu koji ne želimo da prihvatimo bez ostavljanja ličnog pečata u njemu.

 


 

KAKAV JE STIL ŠMINKANJA U SERIJI?

Šminka u seriji Euforija je spoj inovativnog, modernog i retro stila. Od samog početka pojavljivanja ove serije, pažnju publike privukli su neverovatni make up look-ovi koji su svakog oduševljavali iz epizode u epizodu. Gliteri, boje, prenaglašenost i buntovnički stil šminkanja je sve ono sa čim smo se svi mi susreli u svojim srednjoškolskim danima.

 

 

 

 

 

ŠMINKA OTKRIVA NAŠA OSEĆANJA I PSIHIČKA STANJA

Glavna šminkerka na setu Donijela Dejvi je na svom instagram profilu sa svojim pratiocima podelila omiljene izglede iz serije Euforija koji su mnogim ljudima bili inspiracija, ali i šminkerima koji su rekreirali sve to. Jednom prilikom je Donijela Dejvi istakla i to da stil šminkanja može reći mnogo toga, kao na primer različita stanja i osećanja kod čoveka poput ironije, radosti, neustrašivosti, ranjivosti, slomljenog srca, ali i anksioznosti. Samim tim za ovu izjavu su čuli svi i u skladu sa time počeli da koriste izražajnu šminku kako bi pored lepog izgleda, boja i profesionalne šminke pokazali i kako se osećaju.

 

 

Mi ćemo navesti neke od make up look-ova koje su postali jako popularni nakon gledanja serije i izazvali veliku pažnju i zainteresovanost kod ljudi.

 

 

MINIMALISTIČKI CIRKONI

Make up look minimalistički cirkoni krasili su lice lika Kesi iz ove serije. Kada prvi put vidimo Kesi već je pijana, jede krofne u prahu, njena koža je roze, sa rumenim obrazima, crvenkastom bojom na usnama, ali tek malo da izgleda kao da je nervozno grickala usnu, njene oči jesu anksiozne i potpuno izluđene, uokvirene detaljima cirkona koji daju nevini sjaj. Ona je devojka koja je često tužna.

 

 

 

 

GOTIČNA CRVENA SENKA

Kada smo kod gotične crvene senke ovaj make up look je poznat po tome što je tako našminkana bila devojka Džuls − lik iz serije Euforija. Ovo je look sa jarkocrvenom senkom i nekim sitnim zlatnim detaljima poput nalepnica.

 

 

 

 

MALA SIRENA ŠLJOKICE

Ovaj make up look je na svom licu imala devojka po imenu Kesi koju tumači glumica Sidni Svini. Ovaj look je bila fantazijska šminka koja je uklopljena sa kostimom i odavala je utisak Male sirene. Naime, šminka se sastoji od dosta cirkona koji su zalepljeni preko celog lica na odgovarajućoj razdaljini i u pitanju su plavi i beli cirkoni, takođe ovaj lik na kapcima ima zelenkastu senku i cirkone koji su zalepljeni jedni pored drugih i zalepljeni su tako da izgledaju kao ajlajner od cirkona. Kesi je devojka koja je imala tešku prošlost koja je stalno progoni.

 

 

 

 

CIRKONSKI AJLAJNER

Cirkonski ajlajner je takođe nosila devojka Medi koja je našminkana zelenkastom senkom, a ajlajner je od početka do kraja oka sa cirkonima, u pitanju je takođe nežni ruž na usnama.

 

 

 

 

GLITER SUZE

Primer ovakvog make up look-a je glavni lik u seriji a to je američka tinejdžerka Rue Bennett koju glumi Zendeja, njena borba u seriji je borba sa zavisnošću koju ima prema opijatima. Njen lik se u seriji pojavljuje našminkano tako da ispod očiju ima rasute šljokice kao da su umesto suza tekle šljokice. Ovaka šminka je asocijacija za devojku u dubokom problemu koja čezne za pažnjom, koja duboko u sebi oseća lepotu i ima potrebu za tim, ali izrazom tužnog klovna pokušava da se izbori na svoj način pokazujući okolini kako se oseća i kakva je zapravo.

 

 

 

 

GLITER OBRVE

Glumica Hanter Šafer kao lik Džuls u verziji Kler Džulijet− ovaj make up look sastoji se od obrva koje su cele u sljokičastim bojama glitera, preovlađuje zlatna , pored obrva deo pored oka je takođe ceo u šljokicama , senka je crvenkasto-roze, odnosno neka kombinacija tih boja. Džuls je transrodna devojka koja ulazi u problematični intiman odnos sa Rue nakon što se preselila u novi grad.

 

 

 

 

DRAMATIČAN CAT EYE

Takođe pored Rue pojavljuje se i devojka Medi koju tumači Aleksa Demi koja predstavlja tinejdžerku koja vodi navijački tim, njena šminka je uvek besprekorna sa naglašenim ajlajnerom na koji su zalepljeni kristali , a na taj isti način ima i uokvirene obrve u jednoj od epizoda. Način na koji ona nosi šminku govori o tome kako doživljava svet oko sebe, voli da dominira, želi da sve bude u savršenom redu kao i navijačice dok na terenu navijaju za svoj tim.

 

 

 

 

GRAFIČKI AJLAJNER

 Džuls važi za jednu od najautentičnijih i najupečatljivijih likova koja na svom licu najčešće nosi šminku koja se sastoji od raznoraznih oblika, intezivnih boja iscrtanih ajlajnerom na gornjim kapcima u vidu latica cveća ili pravilnih linija koje podvlače donji kapak najupadljivijom nijansom fušija nijanse ili rasute šljokice po spoljnim uglovima gornjih kapaka.

 

 

 

 

KOSTIMSKA ŠMINKA

Ovaj make up look je kombinacija crvene i crne boje, usne su jarko crvene sa crnim okvirom olovke za usne, dok su oči kombinacija crvene i crne senke u vidu ajlajnera , a iz oka detalji suza u obliku krstića.

 

 

 

 

BUNTOVNIČKI DETALJI

Ovaj look u seriji ima devojka po imenu Rue, koji predstavlja malu nezainteresovanost, neustrašivost sa nekim crnim šarama olovke za oči i nežnim roze ružem za usne. Rue je tinejdžerka i ovisnica o drogi koja je nedavno izašla iz rehabilitacije i pati u pronalasku svoga mesta na svetu. Ona služi kao pripovedač serije.

 

 

 

 

Svaka od gorenavedenih načina šminkanja govori o liku, tačnije o osobi koju glumci predstavljaju u seriji. O ovome se govori i među našim mlađim tinejdžerima jer u svakoj školi srećemo decu koji imitiraju ove tehnike šminkanja kojima zapravo ne prate neke uhodane načine nanošenja senke za oči, ajlajnera, olovke za oči, neko iscrtava na licu neke inspiracije koje nosu u sebi, bilo da su to obrve u duginim bojama, šljokice ili kristali koji su zalepljeni na vrhovima jagodica, ispod donjih kapaka ili na usnama. Sve je ovo nešto što je posebno i što u šminci pokazuje kako se neko oseća i kako posmatra svet i sa kojim se problemima bori ili koliko je srećan, a koliko tužan.

 

 

KAKO SE NAŠMINKATI KAO JUNAKINJE OVE SERIJE?

Preduslovi su da za ovakvo šminkanje imamo tečni puder koji nanosimo bude adekvatan i odličan kao podloga za sve ono što želimo da izvedemo. Korektor je kod ovakvog šminkanja važniji od pudera jer mora da se kamufliraju i najsitnije nepravilnosti na koži koje svako od nas ima kako one ne bi skretale pažnju sa šminke. Takođe sve bi trebalo nanositi preciznim četkicama i da se pusti mašti na volji , sve treba biti precizno bez obzira što se ne radi o čistom urednom makeup look-u.

 

 

Pored šminke trebalo bi da se vodi računa i o frizuri koja treba izgledati čupavo i neuredno jer su one najčešće teže napraviti od onih urednijih. Naša preporuka je da ukoliko niste pogledali seriju, pogledajte je, pregledajte šminku o kojoj smo govorili u tekstu i na taj način se možete inspirisati nekim idejama i kreirati vaš sopstveni specifični make up look. Inspiraciju izvucite iz vaše ličnosti i razmislite šta želite da pokažete šminkom, šta želite da prenesete drugima, a ne možete rečima.

 

 

Ništa nije pogrešno, granice za kreativnost i maštu ne postoje, zato pustite mašti na volju, uživajte dok se šminkate, svaka greška se može ispraviti i verujte u uspeh. Jer možemo sve što hoćemo!

 

 

TEKST: EMILIJA STOJMENOVIĆ

Emilija Stojmenović je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu, a rodom je iz Vranja. U slobodno vreme voli da čita knjige, piše pesme i obožava prirodu.