Suze – očuvanje zdravlja očiju

Suze – očuvanje zdravlja očiju

Po definicijii sa vikipedije suze su produkcija suznih žlezda u oku ljudi i drugih sisara i nekih daljih životinja. Svi smo upoznati sa tim da suze služe za izražavanje naših emocija, međutim pored toga one imaju i značajnu ulogu u očuvanju zdravlja naših očiju. Osim što štite i čiste naše oči od prašine, one poboljšavaju optička svojstva površine rožnjače.


 

NAŠE TELO PROIZVODI TRI VRSTE SUZA

Bazalne suze – ove suze sve vreme podmazuju, neguju i štite našu rožnjacu. One deluju kao stalni štit između očiju i ostatka sveta, držeći prljavštinu što dalje od očiju. Refleksne suze – formiraju se kada naše oči treba da isperu štetne materije kao što su dim ili isparenja od luka. Naše oči ove suze oslobađaju u većim količinama od bazalnih suza i mogu sadržati više antitela koja pomažu u borbi protiv bakterija. Emocionalne suze – svima dobro poznate suze koje nastaju kao odgovr na radost, tugu, strah i druga emocionalna stanja. Ove suze sadrže dodatne hormone i proteione koji nisu prisutni u bazalnim i refleksnim suzama.

 

 

 

KAKO TELO PRAVI SUZE

Suze proizvode suzne žlezde koje se nalaze iznad naših očiju. Kada trepnemo suze se šire po površini oka gde se potom slivaju u male rupice u uglovima gornjih i donjih kapaka. Nakon toga one putuju kroz male kanale u kapcima dok ne dođu do nosa, gde se isprazne. Kada dođu do nosa one ispare ili se ponovo apsobruju. Ukoliko dođe do mnogo emocionalnih ili refleksnih suza, one preplave sistem suzne drenaže i krenu da se prolivaju iz očiju spuštajući se niz obraze.

 

 

PROBLEM SUVIH OČIJU

Kako starimo proizvodnja bazalnih suza se usporava, što može dovesti do razvoja suvih očiju. Ovaj problem je čest kod osoba koje prolaze kroz homonalne promene, posebno kod žena tokom trudnoće ili menopauze. Takođe se javlja ukoliko se digitalno naprežemo ili koristimo određene medikamente. Pušenje i alergija mogu biti još neki od uzroka. Pored nedostatka vlage, i oči koje previše suze mogu da budu simptom suvih očiju.

Simptomi sindroma suvih očiiju su peckanje u očima, osećaj stranog tela u oku, umorne oči, crvenilo očiju, preosetljivost na svetlo i zamagljen vid.

 

 

 

TEST ZA SUVE OČI

Ukoliko želimo da proverimo da li imamo suve oči to možemo uraditi tako što trepnemo i potom širom otvorimo svoje oči. Ukoliko osetimo peckanje nakon manje od pet sekundi onda nemamo dovoljno suznog filma i verovatno imamo sindrom suvog oga. Ako peckanje osetimo između pet i deset sekundi onda bi kvalitet našeg suznog filma mogao biti bolji, dok ukoliko ne osetimo peckanje nakon deset sekundi naš suzni film je sasvim u redu.

 

 

LEČENJE

Lečenje ovog sindroma zavisi od uzroka nastanka i težine stanja, a najbolje rešenje su često kapi za oči ili veštačke suze. Takođe simptome suvih očiju možemo ublažiti jednostavnim vežbama treptanja. I to tako što malo duže vremena držimo zatvorene oči nakon treptanja.

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.