Suvo četkanje kože

Suvo četkanje kože

Budući da se nalazimo u zimskom periodu, suva koža neretko je posledica hladnog vazduha i vetra. Pored redovne hidratacije, suvo četkanje kože je nešto što ne bismo trebali zaobići. Ova metoda pilinga kože prisutna je već vekovima u ajuverdskoj medicini zbog mnogobrojnih zdravstvenih koristi, ali njena upotreba širi se na ostatak sveta tek u poslednjih nekoliko godina.


KAKO SUVO ČETKANJE KOŽE FUNKCIONIŠE?

Potrebno je koristiti suvu četku za masažu koju je moguće pronaći u gotovo svakoj prodavnici kozmetike, a zatim njome umereno pritiskati kožu počevši od nogu prema trupu. Po pravilu, četka bi uvek trebalo da bude usmerena prema srcu, tako da pravac uvek određujete prema poziciji centra tela. Pre masiranja na četku možete nakapati eterično ulje po izboru kako bi se postigao i efekat opuštanja. Piling je najbolje uraditi pre tuširanja, kako biste se rešili suvog i perutavog dela kože, nakon čega možete nastaviti sa redovnom hidratacijom.

KOJI SU POZITIVNI EFEKTI SUVOG ČETKANJA KOŽE?

Detoksikacija kože– suvo četkanje naročito je korisno za suvu i ispucalu kožu, budući da u toku procesa dolazi do filtracije pora, kao i čišćenja kože, dok se u isto vreme podstiče cirkulacija. S tim u vezi, telu je omogućeno lakše znojenje i eliminacija toksina kroz otvorene pore.

Celulit– kako se četkanjem postiže sličan efekat kao i prilikom masaže, uz svakodnevnu upotrebu, moguće je smanjiti pojavu celulita, čiji uzrok još uvek nije u potpunosti utvrđen. Ovaj efekat zabeležen je isključivo kroz iskustvo pojedinih žena, dok mnogi lekari smatraju da je celulit nemoguće ukloniti na ovaj način. Na vama ostaje da li ćete pružiti šansu jednoj alternativnoj tehnici.

Stimuliše nervni sistem– smatra se da suvo četkanje kože može doprineti boljem raspoloženju s obzirom na to da stilumiše nervni sistem, što je još jedna zajednička karakteristika klasične i ajuverdske masaže.

Manje je agresivno za kožu– vruća voda zatvara pore i uklanja ulje sa kože, dok pilinzi u sebi obično sadrža brojne štetne sastojke i mogu lako dovesti do iritacije. Suvo četkanje uklanja samo površni sloj umrlih ćelija dok istovremeno podstiče cirkulaciju. Takođe je i ekonomičnija metoda kojom svoju kožu možete održavati mekom i zdravom.

ODRŽAVANJE I ČIŠĆENJE

Četka je laka za održavanje, nakon tretmana dovoljno ju je očistiti pomoću češlja i suvog peškira, dok ju je povremeno potrebno oprati sapunom ili blagim šamponom. Uz četku dobijate i dugačku dršku pomoću koje možete dopreti do bilo kog dela tela. Čitav proces ne traje duže od 10 minuta, te bi suvo četkanje moglo da postane jedan od rituala pred spavanje koji vam mogu doneti razne pozitivne efekte, kako na kožu, tako i na raspoloženje i nervni sistem.


TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti