Sudbina – da li je sve predodređeno?

Sudbina – da li je sve predodređeno?

Ljudi su takva bića da imaju potrebu da u nekim iznenađujućim, prijatnim ili neprijatnim situacijama pripišu nekome zasluge. To radimo svi, po automatizmu. Tražimo opravdanje zašto se nešto dogodilo i kako baš nama. Stvar je u tome da neko tada kaže da je u pitanju puka slučajnost. Ipak, neko se opredeli za to da je ipak u pitanju sudbina.


DA LI JE SVE ZAPISANO U ZVEZDAMA?

Sudbina je koncept koji je svima nama jako dobro poznat. To je verovanje u činjenicu da je sve zapisano negde u zvezdama i da je sve što uradimo u životu predodređeno mnogo ranije. Neki veruju da nam je život zapisan možda i pre nego što smo uopšte postojali. Zamislite samo kako bi stvari bile drugačije da se najmanja sitnica nije dogodila. Recimo, da niste bili u pravom mestu u pravo vreme. Verovatno ne biste poznavali ljude koje poznajete jer to je nešto što vas je spojilo. Sudbina je da vam se putevi susretnu. Ovaj pojam za proučavanje je veoma širok. 

ŠTA AKO POSTOJI?

Pitanje je sledeće: Da li mi, ako sudbina postoji, možemo uopšte uticati na naše živote? Da li vredi da sami probamo da napravimo neku promenu, ako je sve nadređeno sudbinom? U ovom slučaju, ako ne dođemo do cilja tom promenom možda smo se uzalud mučili, jer se čini da nije bila sudbina.

Tada nam je sve mračno, negativno, osećamo razočarenje zbog uloženog truda i protraćenog vremena. Gledajući sa druge, optimistične strane, mi smo, možda, pripisali neuspeh zvezdama. Isto tako, možemo da vidimo do kakvih spoznaja u čitavom procesu nas je doveo ovaj interesantan pojam. Šta smo to novo naučili, koje smo ljude upoznali, kakve emocije smo osećali. Sve su to stvari kojima treba da budemo zahvalni bez obzira što nismo ostvarili naš cilj.

UVEK GLEDAJTE S VEDRIJE STRANE

Ako ste već taj tip osobe koji veruje u sudbinu, onda idite ka tome da istoj pripišete i dobre stvari. Možda je bilo zapisano da na tom putu prođete mnoge stvari, jer će vam se kasnije desiti nešto divno, nešto što niste očekivali. Videćete da se trud isplatio. Moguće je da vam je život otišao u nekom drugom pravcu, ali ste opet srećni, a to je na kraju krajeva najvažnije. Tada dolazite do zaključka da možda vaš prvobitni cilj i nije bio prava stvar.

Tako je to sa sudbinom. Nikada ne znate šta vas čeka na sledećoj životnoj etapi. Ljudima koji veruju u sudbinu je osnovni koncept da slučajnosti ne postoje. Sve se dešava sa razlogom i sve ima svrhu, ako ne sada, onda zasigurno u budućnosti.

ŽIVITE U SADAŠNJOSTI

Verovanje u sudbinu generalno može da bude olakšavajuća okolnost. Samo, treba da znate da, šta god da se desi, u koliko god teškom trenutku da se nalazite, sve će biti dobro i bićete srećni. Ako treba nešto da se desi, desiće se. U slučaju da se ne desi, onda to nije bila prava stvar za vas. Mi jednostavno ne možemo da napravimo pogrešan korak i da propustimo sudbinu koja nam je namenjena. 

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why we call it present. – Kung Fu Panda

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.