Šta sve možemo obići na Fruškoj gori?

Šta sve možemo obići na Fruškoj gori?

Fruška gora je planina koja se nalazi u Vojvodini, između reke Save i Dunava. Iriški venac, Stražilovo i Veliki gradac su poznati vrhovi ove planine, a titulu najvišeg nosi Crveni Čot, koji ima 538 metara nadmorske visine. Na Fruškoj gori se, između ostalog, nalazi bogat prirodni i životinjski svet, tako da ćete u nastavku saznati šta sve tamo možete videti.


ŽIVOTINJE

Na ovoj planini dominiraju sisari – možemo naći 60 vrsta sisara na Fruškoj gori, a 38 od njih su označeni kao zaštićena vrsta. Divlja mačka, srna, jelen i lasica su neke od mnogih zanimljivih životinja koje možete videti ukoliko odlučite da provedete dan na izletu u Nacionalnom parku Fruška gora. Ptica ima 220 vrsta, a vodozemaca 23. Jedna zanimljiva, a pomalo i zastrašujuća informacija jeste da na ovoj planini živi i šarka – jedina otrovna zmija sa kojom se ovde možete susresti.

PRIRODA

Fruška gora ima mnoštvo izvora, jezera, močvara i reka. Neka od jezera koja su najčešće posećena su Ledinačko, Bešenovačko i Dobrodol – od kojih poslednja dva imaju najčistiju vodu. Iako je kupanje u Bešenovačkom jezeru zabranjeno, smatra se da ono ima lekovitu vodu. Ljudi koji žive u okolini vodu uzimaju iz izvora kao što su Četiri kamena ili Izvor Jabuka. Zamislite, svakog dana čista voda, pravo sa izvora, bez ikakvog kamenca ili ostataka upitnih materija iz vodovoda.

VIDIKOVCI

Za kraj vas ostavljamo da razmislite kakav pogled biste najradije imali dok zalazi sunce nakon vašeg fruškogorskog izleta. Da li ćete sa Kestena gledati na umorni Novi Sad koji se polako sprema za spavanje ili ćete radije šetnjom kroz neverovatne prizore prirode da dođete do Dunavskog vidikovca, pa zatim bacite pogled na Ledince, Frušku goru i obalu Dunava?

Šta god da izaberete, zapamtite da se mnogo lepote nalazi i ovde, oko nas ili u našoj blizini. Ne moramo da putujemo u Italiju da bismo videli očaravajuće pejzaže, čuda prirode ili značajne spomenike kulturnog nasleđa. Gde god da ste, tu ste, u prevodu – ako ste napravili sebi da budete zadovoljni životom i u životu, uvek ćete naći nešto novo i nešto lepo za videti, saznati ili čuti.

Fotografija preuzeta sa sajta commons.wikimedia.org

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life