Šta su to mandale i kako nam pomažu?

Šta su to mandale i kako nam pomažu?

Sa mandalama smo se, vrlo verovatno, svi susretali bezbroj puta u životu a da zapravo nismo ni bili svesni šta su, koje im je značenje i čemu služe. U najprostijem značenju reči, mandale predstavljaju krug, a u odnosu na njegovo korišćenje, izgled i boje, razlikuju se i sami simboli mandala.

 


 

POREKLO

Mandale svoje poreklo vode iz Indije, označavajući odnos između duhovne i materijalne energije. Deo su različitih religija, poput budizma i hinduizma, predstavljaju duhovne i ritualne simbole, i slikovito označavaju univerzum. Sa druge strane, mandale se nalaze i u svim ostalim segmentima, simbolišući krug života u koji spada porodica ili društvo u kom živimo, ili imaju duhovno značenje za pojedinca ili grupu ljudi. Mandale imaju specifičan izgled u čijoj se osnovi nalazi krug, pored njega i kvadrat kao i različiti elementi, a njihov raspored zavisi od same namene.

 

 

 

ZNAČENJA

Iako ovi specifično iscrtani krugovi mogu predstavljati idealan način za ispoljavanje kreativnosti, dopuštajući pojedincu da se poigrava sa dizajnom, svaki oblik i boja imaju svoja značenja. Tako na primer crvena boja predstavlja strast i snagu, žuta učenje i sreću, a crna misteriju i dostojanstvo. Boje, kao i oblici, simbolizuju različite aspekte života i ličnosti, označavajući čakre koje predstavljaju energetske centre povezane sa nama i našim okruženjem. Izgled mandale može biti različit, pa tako njen dizajn može označavati sklad, intuiciju, maštu, ljubav, snagu…

 

 

 

KAKO NAM MANDALE POMAŽU?

Švajcarski psiholog Karl Jung je smatrao da su mandale predstavnici našeg uma, a njihovo stvaranje pomaže stabilizovanju i uspostavljanju reda u unutrašnjem životu. Korišćenjem ovih simboličnih oblika u svojoj psihoterapiji, lakše je određivao emocionalne poremećaje i imao pomoć u samom radu sa različitim individuama. Mandale mogu biti deo svačije svakodnevnice, a njihovo korišćenje doprinosi određenoj vrsti umnog odmora. Primarno se koriste kao pomoć kod meditacije, pa bi sva pažnja usmerena na posmatranje specifičnih krugova trebala da dovede do određenog osećaja hipnoze i opuštenosti.

 

 

Glavni cilj je uspostavljanje osećaja relakasiranosti, umirenja duše i celokupne ličnosti. Simbolika koja se nalazi iza ovog “svetog geometrijskog oblika” je različita, nije vezana samo za određene religije i ljude, pa može biti odlična pomoć bilo čijoj psihičkoj uravnoteženosti. Mandale možemo i samostalno kreirati, pri čemu razvijamo maštu i kreativnost, doprinosimo uspostavljanju unutrašnjeg balansa i mira i poboljšavamo sopstvenu koncentraciju, memoriju i pažnju. Krajnje, mandale nam mogu pomoći na putu samospoznaje i olakšati fokusiranje na sadašnji trenutak, što su neke od primarnih težnji svakog od nas.

 

 

TEKST: EMILIJA MATIĆ

Emilija Matić je studentkinja druge godine Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Večni optimista koji uživa u vremenu provedenom sa porodicom i prijateljima. Sreću pronalazi u malim stvarima, neprestano tragajući za svojim interesovanjima.1 thought on “Šta su to mandale i kako nam pomažu?”