Šta su Bahove cvetne esencije?

Šta su Bahove cvetne esencije?

Da li ste znali da je planetu napala epidemija stresa? Koliko stres utiče na kvalitet života govori to da može narušiti kako fizičko tako i mentalno zdravlje. Depresija, anksioznost, manjak samopouzdanja i generalno emocionalna neuravnoteženost postali su sastavni deo mnogih života.KAKO NAM MOGU POMOĆI?

Bahove cvetne kapi su prirodni preparati izrađeni od cvetnih esencija. Identifikovao ih je lekar Edvard Bah, po kome su i dobile ime. Pesimizam, tuga, strah, bes, dovode nas u stanje gde ne postoji sklad tela sa dušom, a to je otvoreni put ka stvaranju bolesti. Sva ova osećanja u nama pokreću niz problema poput onih sa spavanjem, ishranom, samokontrolom. Bahove kapi nam upravo pomažu da telo dovedu u skad sa psihom.

KO JE BIO EDVARD BAH?

Pre gotovo jednog veka doktor Edvard Bah, bakteriolog, homeopata, internista i patolog, smatrao je da čoveka treba lečiti kao celinu i duhovno i fizički. Tragedija koja je zadesila Baha jeste opaka bolest koja ga je dovela na prag smrti, kao i u stanje duboke depresije. Međutim, želja za životom i njegova borbenost su mu pomogli da se izbori sa svim problemima i iz tragedije došao je do jednog otkrića. Izašavši kao pobednik i shvativši koliko je snaga uma jaka i koliko mu je energija, kao i želja za životom pomogla da se izbori on se baca na proučavanje.

Shvatio je da dok u nama vlada uravnoteženost i dobro raspoloženje mi smo otporni na bolesti. Nakon toga povezuje čoveka sa prirodom, smatrao je da u prirodi može pronaći lek za sve bolesti. Samim tim uspeo je da identifikuje 38 lekova koji nam mogu pomoći da psihu dovedemo u stanje ravnoteže.

BAHOVI PRAKTIČARI

Bahovi praktičari jesu ljudi koji su se edukovali za ovaj način rada. Njihov zadatak jeste da pomažu drugima na putu ka uravnoteženosti, sticanju samopouzdanja, kao i radu na sebi i pronalasku rešenja za određene probleme. Postoje brojni kursevi koji nas mogu detaljnije naučiti o ovih esencijama i dovesti na mesto Bahovog praktičara.


Zaključak jeste taj da Bahove kapi ne mogu u potpunosti zameniti medicinu, ali nam svakako mogu pomoći u unapređivanju našeg psihičkog i fizičkog zdravlja.

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.