Šta su afirmacije i zašto su korisne?

Šta su afirmacije i zašto su korisne?

Sigurno smo se susreli sa primerima nekih pozitivnih rečenica, možda ni sami ne znajući da objasnimo da li na nas deluju korisno ili ne. Zbog toga ćemo naučiti šta su afirmacije, koje od njih su korisne i kako uopšte da ih koristimo.


ŠTA SU AFIRMACIJE?

Afirmacija znači potvrđivanje, potvrda ili tvrđenje da je nešto istinito. Koriste se u raznim oblastima, ali mi ćemo konkretno govoriti o oblasti mentalnog zdravlja. Afirmacije tvrde da nešto postoji. Međutim, ukoliko koristimo samo ove rečenice i ubeđujemo sebe u nešto što nije naša trenutna realnost, vrlo je moguće da nam to stvori veliki haos u glavi. Naše misli određuju našu svakodnevnu akciju. Kakve su ti misli, takav ti je život, rekao je naš mudri otac Tadej.

KAKO SE KORISTE AFIRMATIVNE REČENICE?

Afirmacije kao tehnika mogu poslužiti da menjamo uticaj podsvesti na neke stavove ili dela. Mada, nikada samo jedna rečenica nije rešenje za sve. Afirmativne rečenice koriste se kroz određena pravila. Naime, moraju biti zdravorazumski izgovorene, a to znači priznati i prihvatiti realnost. Zatim, moraju biti adekvatne i prilagođene osobi koja ih izgovara. One mogu biti od koristi ljudima koji imaju optimalan život i žele da unaprede njegov kvalitet.

Afirmacije nisu rešenje, već jedna od tehnika koja nam pomaže u procesu rada, učenja ili psihoterapeutskog rada. One su tehnika podrške samom sebi, podižu nam energiju kako bismo nastavili da radimo na našem problemu.


KOJE AFIRMACIJE SU KORISNE?

Sada kada smo naučili šta su afirmacije i koja su njihova pravila kako bi bile korisne za nas, navešćemo neke primere dobrih afirmacija:

1. Dovoljno sam jaka da donosim samostalne odluke.

2. Biram mir.

3. Vredna sam ljubavi i sreće.

4. Moje telo je zdravo i zahvalna sam na tome.

5. Imam pravo na vreme oporavka.

6. Tačno znam šta da radim da bih postigla uspeh.

UNIVERZALNA AFIRMACIJA NE POSTOJI

Postoji još mnogo primera afirmativnih rečenica i moguće je da se ne pronalazimo baš u svakoj. Zato je veoma je važno da one budu specifične za nas. Univerzalne afirmacije su besmisao, s obzirom na to da svako od nas ima svoj put, svoje ciljeve i stavove. Kada se koriste na pravi način i u pravo vreme, mogu biti vrlo poželjne i korisne. Proces ličnog razvoja ne naziva se uzalud ličan. To je individualan proces svakoga od nas koji je pun uspona i padova, uspeha i grešaka. Mada, pre svega, to je proces učenja i rasta.

Važno je osvestiti da je za svakoga taj proces poseban i svako ga prolazi na sebi svojstven način. Uz kvalitetnog psihoterapeuta ili kouča, afirmacije mogu biti melem za nas. Mogu nam pomoći da prihvatimo i zavolimo sebe. Sve je i otrov i lek, samo je pitanje doze. Zar ne?ZAŠTO SAMO POZITIVNE MISLI NISU DOVOLJNE?

Ukoliko se udubimo u neke portale na internetu, pronaći ćemo rečenice poput: Ponavljanje afirmacija može ugušiti negativne misli. Cilj nije ugušiti negativne misli, već naći njihov uzrok. Negativne misli izazvane su određenim neprijatnim emocijama,. Zapravo, sve svoje emocije važno je prihvatiti, uvažiti, razumeti i dozvoliti im da postoje. Borba protiv neprijatnih emocija nije potrebna, a još je manje korisna. Jer guranjem pod tepih stvaramo još veći nered. Za početak, važno je da definišemo kako se osećamo. To možemo postići kvalitetnim pitanjima koje ćemo postavljati sebi.


ZNAČAJ KVALITETNIH PITANJA

Kvalitetna pitanja povećavaju i kvalitet našeg života. Naime, pomažu da odredimo i shvatimo gde se tačno trenutno nalazimo na mentalnom nivou. To je upravo razlog zašto samo korišćenje afirmativnih rečenica ne pomaže. Naš um žudi za jasnim komandama da bi znao kako da funkcioniše, jer u druge ne veruje. On je savršen sistem i za njega su afirmacije nejasne, previše uopštene, zbunjuju ga i ne zna šta bi sa njima. Zato, ako koristimo samo tehniku afirmacija duže vremena a one ne deluju, možemo pomisliti da je nešto do nas, jer samo nama ne pomažu.

Daćemo konkretan primer koji smo verovatno čuli bezbroj puta. Želim veliku kuću i dobar posao. U ovoj rečenici nije dobra neodređenost koja nas može dodatno zbuniti. To je isto kao kada bismo u Gugl mapama ukucali dobra hrana. Mapa nas ne bi odvela tačno u restoran koji želimo, jer smatramo da je tamo dobra hrana. Već bi nam ponudila niz opcija koje nama verovatno ne odgovaraju.

DOBRO MENTALNO STANJE

Korisno je sebi postaviti sledeća pitanja. Šta tačno za mene znači velika kuća? Kako ona izgleda? Šta za mene znači dobar posao? Na osnovu čega znam da je taj posao dobar za mene? Na kojoj tačno poziciji radim? Kako se osećam na tom radnom mestu? Dakle, naš um ne prepoznaje negativne ili neodređene komande. Takođe, važno je da smo u dobrom stanju, kako bi nam misli bile jasne. Zato je vrlo korisno osvestiti šta nam izaziva dobro stanje i čini da budemo u njemu. Možda zahvalnost ili podsećanje na to što smo živi i zdravi. Možda nam je čak potrebno da još radimo na sebi dok ne otkrijemo koje je stanje za nas dobro.


Pronađimo to dobro stanje. Razbistrimo i konkretizujmo naše misli. Samo nas to vodi do tačnog odredišta na kom želimo da budemo. Ubacimo pažljivo i pravilno neku od afirmacija dok vredno radimo na našem rastu i živimo našu promenu, osvešćujući sve emocije koje imamo.

TEKST: JELENA OPAČIĆ

Jelena Opačić je student četvrte godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vršnjački edukator u projektu Mind The Mind, o mentalnom zdravlju. Zaljubljenik je u knjige, prirodu, pomaganje ljudima, zagrljaje i rok muziku. Najveći cilj joj je da nakon fakulteta upiše edukaciju za psihoterapeuta i da uživa u tom pozivu celog svog života.