Šta predstavlja populizam?

Šta predstavlja populizam?

U politici se često može čuti izraz populizam, ili se za nekog može reći da je populista, što je slučaj i sa mnogim političarima. A šta zapravo predstavlja termin populizam, možete pročitati u  nastavku teksta.


DEFINICIJA POPULIZMA

Reč populizam potiče od latinske reči populus što bi značilo narod. Populizam bi predstavljao ideju po kojoj se društvo deli na dve grupe koje su međusobno u sukobu. To se može predstaviti kao podela na poštene ljude i korumpiranu elitu.

Političke partije i političari često koriste termine populista ili populizam kao pogrdne termine usmerene protiv opozicionih stranaka. On se zasniva na manihejskom stavu u kojem nema sredine, gde postoji samo narod i elita koja želi da ostvari svoje interese na račun naroda.

KOJI SU PRINCIPI POPULIZMA?

Kod populista važi načelo zero-sum što bi u prevodu značilo: ko nije s nama, taj je protiv nas. Pomoću toga populisti povećavaju strah i nesigurnost kod naroda, i podižu tenziju između dve sukobljene strane.

U borbi za vlast populisti koriste medije, gde im oni služe kao prostor pomoću kog šire demagogiju.

Narod u njihovom slučaju služi kao objekat umesto subjekta politike.

VEZA POPULIZMA I DEMOKRATIJE

Pod demokratijom se podrazumeva podjednaka podela i kontrola vlasti, dok se populisti služe logikom isključivanja.

Dok su u demokratiji svi jednaki, populisti su ti koji tvrde da predstavljaju 100% građana, a ne prihvataju legitimitet drugih aktera koji govore da predstavljaju te iste građane. Te se po tom principu može utvrditi da je osnovna odrednica populizma zapravo antipluralizam.

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.