Šta predstavlja mansplaining?

Šta predstavlja mansplaining?

Mansplaining-om nazivamo pojavu kada muškarac razgovara sa ženama arogantno i s visine govoreći o nečemu što mu je nepoznato, s pogrešnom predpostavkom da on zna više o tome. Ovakva vrsta komunikacije postoji godinama, a prvi put je dobila termin 2008. godine u eseju Man Explain Things To Me” autora Rebeke Solnit.

 


 

 

KAKO PREPOZNATI MANSPLAINING?

Sigurno se svakoj ženi već desilo da bude žrtva mansplaining-a, a da pritom nije ni znala da ga prepozna i kako da reaguje. Primera ima milion. Od toga da nam neko objašnjava kako da izgovaramo sopstveno ime do toga da se meša u naš poslovni svet, dok njegovo zanimanje nema nikakvih dodirnih tačaka sa našim. Naravno, postoje i muškarci koji se mešaju u ženske stvari sa savetima kako da vodimo računa o svom reproduktivnom zdravlju, koje higijenske uloške da kupujemo i kog ginekologa da posećujemo. Komunikacija zasnovana na mansplaining-u nosi sa sobom situacije u kojima se osećamo povređeno, i pored čuđenja budi u nama bes i nerazumevanje za takvo izlaganje od strane jednog muškarca. Prepoznati mansplaining je prosto. Dakle, muškarac se meša u ženske stvari, sa nelogičnim argumentima i pogrešnim tvrđenjima pokušavajuči da nam na arogantan način dokaže da je u pravu. Ukoliko smo u sred našeg izlaganja prekinute od strane muškarca sa gore pomenutim stavovima, mi postajemo žrtva masnplaining-a.

 

 

 

 

 

 

KAKO REAGOVATI?

Bitno je kako ćemo odgovoriti na mansplaining tako da muškarcu damo do znanja kako se ponaša, a da pritom ne prouzrokujemo sukob i dalju raspravu. Jedan od načina je da procenimo pravo vreme kada ćemo pristojno prekinuti njegovo izlaganje sa odgovorom poput – Hvala na komentaru, no da nastavim… ili sa –  Hvala na objašnjenju, sada ću ja nastaviti sa odgovorom na pitanje. Pomislićemo da je zahvaljivanje suvišno jer sagovornik svojim izlaganjem nije nikome pomogao, ali ono će stvoriti atmosferu smirenosti. Naravno, ovaj način reagovanja ne mora uvek da rezultuje kraj mansplaining-a i u tom slučaju možemo upotrebiti humor koji otvara mnoga vrata. Možemo odgovoriti komentarom poput – Impresivno, nisam znala da se u slobodno vreme baviš mojim poslom ili – Moram ići kod tebe na časove, jer ja očigledno radim sve pogrešno. Kod ovakvog pristupa vrlo lako može doći do svađe, zato je bolje da ga ne koristimo, osim ako nismo sigurni da će osoba razumeti našu šalu. Ako je razume, shvatiće i da je preterala u svom izlaganju.

 

 

 

 

 

Sledeći način može biti da preusmerimo razgovor na drugu žensku osobu u društvu s rečenicom kao što je – Pre nego što nastavimo zanima me šta Maja misli o… Na ovaj način razbiće se neravnoteža muško-ženskih govornika i mansplaining situacije postaju vremenski manje i oduzima im se značaj. Za koji god način da se opredelimo potrudimo se da svojim izlaganjem ne uvredimo sagovornika, a da mu damo do znanja da ne sme tek tako da ponaša prema nama. Ako nijedna od ovih tehnika ne reši problem, ne ostaje nam ništa drugo osim da se direktno i argumentovano suprostavimo muškarcu.

 

 

 

 

MANSPLAINING NIJE ZDRAVA POJAVA

Mansplaining čini ženska gledišta nevidiljivim i poništenim, a to se pretpostavlja kao nešto normalno, zbog toga bi to trebalo da nam bude podsetnik da se borimo da budemo tretirane kao ljudska bića, koja pored prava na život i ličnu slobodnu imaju i pravo da budu uključene u kulturni i politički aspekt društva.

 

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.