Šta nismo znali o tenisu?

Šta nismo znali o tenisu?

Tenis je popularan i zahtevan sport. Tokom svoje duge istorije, pretrpeo je mnoge izmene i modifikacije pre nego što je dobio svoj moderan izgled. Ipak, možda nije jasno zašto teniski prenosi uživo dobijaju toliko pregleda za one koji nisu upoznati sa pravilima igre ili njenim poreklom.


NASTANAK TENISA

Reč tenis potiče od anglo-normanskog izraza Tenez. Veruje se da je nastao u monaškim manastirima u severnoj Francuskoj u 12. veku. Zanimljivo, lopta je tada udarena dlanom. U to vreme igra je nazvana jeu de paume (igra dlanovima), za koju se veruje da je preteča sporta kakav danas postoji. Igra je bila slična modernom tenisu, ali su igrači igrali golim rukama umesto reketa. Reketi su ušli u upotrebu tokom 16. veka.

PRVI TENISKI TURNIR

Prvi turnir održan je 1877. godine u Vimbldonu u organizaciji All England Cluba. I učesnici i publika morali su da plate dosta novca da bi prisustvovali događaju. Najprestižnije nagrade su pobede u četiri takmičenja: Otvoreno prvenstvo Australije, Otvoreno prvenstvo Francuske (koji se naziva i Rolan Garos), US Open i turnir u Vimbldonu. Tridesetih godina prošlog veka svi navedeni događaji su objedinjeni pod opštim nazivom Grend slem turniri.

NAJSTARIJI TENISKI TEREN NA SVETU

Kraljevski teniski teren koji se nalazi u palati Hempton Kort u Londonu je najstariji teniski teren na svetu i još uvek je u upotrebi. Izgrađen između 1526. i 1529. godine, bio je omiljeno mesto Henrija VIII da se prepusti svojoj ljubavi prema tenisu. Legenda kaže da je dobio vest o pogubljenju kraljice Ane Bolejn dok je igrao tenis na terenu. Igra koja se igra na ovom terenu je malo drugačija od modernog tenisa, međutim – sport se zove pravi tenis i igra se u zatvorenom prostoru.

PRVOBITNI OBLIK TENISKOG TERENA

Prvobitno se tenis na travi igrao na terenu u obliku peščanog sata sa mrežom koja je bila visoka 4 stope i 8 inča. Moderna mreža meri 3,5 stopa na stubovima i 3 stope u sredini. Pravougaone terene uveo je 1875. All England Crokuet Club na Vimbldonu kada je odlučio da doda tenis u svoj repertoar.

PRVE TENISKE LOPTICE

Prve teniske loptice su bile drvene sa raznim ispunama: vunom, unutrašnjim organima životinja, piljevinom, travom, krpama itd. Zbog toga je loptica bila teška i nanela mnoge povrede igračima tokom igre. Žute teniske loptice je 1972. godine uveo Majk Dejvis imajući u vidu da su bile vidljivije na televiziji. Te teniske loptice su prvi put korišćene na Vimbldonu 1986.godine. pre toga, loptice su obično bile bele boje.

SISTEM BODOVANJA

Poreklo sistema bodovanja od 15, 30, 40 izgubljeno je u zapisima vremena, ali najčešće se daje objašnjenje da su zasnovani na satu na jednom kraju terena. Prva tačka je bila prva četvrtina koju je kazaljka minuta otkucala na satu, tj. 15, a druga tačka je bila druga četvrtina koja je otkucana. Pošto je 45 trebalo predugo da se kaže, treća tačka je skraćena na 40. Tokom svoje istorije, igra tenisa doživela je mnoge transformacije, sukobe polova i uzrasta.

Tenis je sada otvoren za sve polne i starosne grupe: decu, omladinu, veterane i osobe sa invaliditetom. To je igra sa dugom istorijom, koja je evoluirala i transformisala se, nudeći spektakularne trenutke i nezaboravne momente. Tenis je odlična igra za gledanje uživo ili čak igranje na terenu.

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.