Šta nismo znali o Rumuniji?

Šta nismo znali o Rumuniji?

Crtani film Hotel Transilvanija, daleko je poznat u svetu svim dečacima i devojčicama, a inspiracija je dobijena iz legende o prvom vampiru koji je živeo u Transilvaniji. Ova priča poznata je starijoj populaciji, a Transilvanija je oblast koja se nalazi baš u Rumuniji. Osim ove zanimljive priče, po kojoj je Rumunija najčešće poznata u svetu, postoji još dosta zanimljivih priča i činjenica o njoj.


ZNAČAJAN PRONALAZAK

U ovoj brdovitoj zemlji nađeni su najstariji ostaci homosapijensa u Evropi, tako da ova zemlja ima jako dugu istoriju. Rumunija je u srednjem veku nastala od dve kneževine: Vlaške i Moldavije, a nakon Prvog svetskog rata pridružile su im se i Transilvanija, Bukovina i Besarabija.

 

 

LEGENDA O BUKURU

Postoji legenda da je glavni grad Rumunije, Bukurešt, osnovao pastir po imenu Bukur. On je svojom muzikom na fruli omamio ljude da dođu i žive u ovom prelepom gradu na obalama Dambovice. Meštane ovog grada zadržao je tu svojim prelepim grožđem.

 

 

 

ČUVENI GROF DRAKULA

Segešvar je grad u Rumuniji koji se nalazi u samom centru Transilvanije (pokrajine). U Segešvaru je zapravo rođen Vlado Cepeš, poznatiji kao grof Drakula. Ovaj grad je veoma poznat i velika je turistička atrakcija, jer se tu može videti mesto u kom je rođen ovaj čuveni čovek. Takođe, može se videti njegova kuća i različite turističke atrkacije vezane za njega. Ovaj gradić dodatno krase male uske kaldrmisane ulice i pomalo drugačija arhitektura od one na koju smo mi navikli.

 

 

 

VESELO GROBLJE

Veselo groblje (Sapanta) je još jedna turistička atrakcija koja privlači veliki broj turista. Kako groblje može biti veselo i kako može biti turistička atrakcija? Jedan umetnik je 1935. godine postavio prvi drveni krst sa veselim epitafom na nadgrobnoj ploči. Tako je celo groblje postalo veselo. Na svakom grobu možemo videti zanimljiv i kratak epitaf napisan u prvom licu, da bi delovalo kao da se preminula osoba obraća onima koji posećuju grob. Ovo groblje nosi naziv i Sapanta zbog karakteristične plave boje koja krasi spomenike.

 

 

 

Rumunija ima još mnogo legendi i turističkih destinacija, a mi smo se ovde upoznali samo sa jednim malim delom. Duga istorija, lepa priroda i autentičnost ove zemlje zaista očarava.

 

 

 

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, sve je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.