Šta nam poručuje Šarlot, lik iz serije Seks i grad?

Šta nam poručuje Šarlot, lik iz serije Seks i grad?

Bilo da volite ili ne volite seriju Seks i grad, uvek je interesantno zapitati se kakve to poruke mogu da nam pošalju umetnička dela koja se smatraju bitnim delom popularne kulture. Bilo da volite ili ne volite četiri glavne junakinje ove serije, svaka ima bar po jednu osobinu ili situaciju sa kojom se svako od nas može povezati. U ovom tekstu ćemo videti kakve to lekcije je mogla da nam pruži Šarlot. Junakinja koja se najređe pominje kao favorit fanova.


UPADLJIVE OSOBINE

Ako gledamo iz današnje perspektive, Šarlot Jork (kasnije Goldenblat) se može opisati kao najkonzervativnija od četiri glavna lika. Po prirodi je idealista i osoba sklona maštanju. Jednostavno ne možemo ni da izbrojimo koliko puta u seriji je pomislila da je našla svog princa na belom konju. Zamislila je da će joj život izgledati kao u filmovima, a da će se velike životne prekretnice odigrati (njoj) savršenim redom.

 

Radiće, zatim naći muža, koji će ujedno biti i ljubav njenog života. Onaj koji će je spasiti od usamljenosti i teskoba svakodnevnice, kao princezu iz bajke. Uz muža će dobiti titulu i ulogu tradicionalne žene, nakon čega će postati majka. Ta uloga će zameniti bilo kakav drugi posao ili karijeru. Iako se njene vrednosti razlikuju od onih koje njene prijateljice stavljaju na prvo mesto, Šarlot je vrlo nepokolebljiva kada su u pitanju stavke koje smatra bitnim.

 

 

 

LJUBAVNI ŽIVOT

Kao i ostale tri junakinje, Šarlot je kroz šest sezona imala dobar broj ljubavnih jada i slomljenog srca. Zbog svoje romantične i maštovite prirode, zaletela se u prvi brak koji, iako se završio pogodno po nju, nije bio lak ni dok je trajao ni tokom razvoda. Na kraju se ispostavilo da njen drugi muž koji ju je voleo onako kako zaslužuje, nema nijednu dotičnu tačku sa njenom slikom savršenog muškarca. Ipak, sa tim čovekom je prebrodila pobačaje, napravila porodicu i uradila mnoge značajne stvari u životu kakve sa muškaracem koji je samo dobar na papiru svakako ne bi mogla da postigne.

 

Iako je razvod ili promena religije nešto što je daleko od njenog savršenog životnog redosleda, ostala je odana sebi. Međutim, nije bila previše ponosna da napravi kompromis tamo gde je on bio potreban. Možda je morala da prilagodi svoje vrednosti i shvatanja okolnostima, ali nikada nije pokušala da promeni svoju prirodu i svoju suštinu.

 

 

 

ŠTA NAM ŠARLOT PORUČUJE?

U ljubavnom životu, a i životu generalno, često ćemo morati da preispitujemo svoje prioritete, vrednosti i stavove. To uopšte nije loša stvar. Zapravo, to je jedan od načina da se poboljšamo na ličnom planu i približimo sebi. Ali, Šarlot nam poručuje da nema potrebe da preispitivanje pretvorimo u sumnju u sebe. Potpuno je u redu da, nakon jedne samoevaluacije, kažemo: Da, mislim isto što i ranije. Ili da kažemo: Da, ja jesam u pravu što ovo mislim. To što smo sigurni u ono što mislimo ne znači da živimo u blaženstvu neznanja.

 

 

 

NE GLEDAJMO LJUDE KROZ SOPSTVENE IDEALE

Još jedna poruka – imamo pravo da zamislimo kako to izgleda naš idealan život, ali nemamo pravo da kroz te ideale gledamo druge ljude. Drugi nisu sredstvo za ostvarenje naših fantazija, oni su ljudi, koji su sami po sebi cilj. Takođe, ako nešto ili neko na površini izgleda lepo, ne mora da znači da će tako biti ako zavirimo malo dublje. Ostvarenje prethodno pomenute fantazije nikada ne sme biti razlog da ne zađemo dublje. Onda stvarni život gradimo na potpuno nestvarnim temeljima – urušiće se kad–tad.

 

 

 

NEKADA SE MORAMO PRILAGODITI SITUACIJI

Naposletku – kompromis ne znači promašaj ili neuspeh. Ne može sve biti kako mi hoćemo ili kako smatramo da je optimalno. U redu je da budemo sigurni u sebe i svoje stavove. Međutim, isto tako potpuno u redu nekada se malo prilagoditi. To ne znači menjati sebe i svoju prirodu, ali znači prilagoditi se nekome ili nekoj situaciji kako bi i jednoj i drugoj strani bilo mnogo lakše. Takvi potezi ne samo da su hrabri, nego nas mogu odvesti putevima kakve nikada ranije ne bismo mogli da zamislimo.

 

 

Slika preuzeta sa sajta: https://pin.it/7KvWIUf

 

 

 

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life