Šta možemo naučiti iz poznatih stikoma?

Šta možemo naučiti iz poznatih stikoma?

Sitkomi su jedan od najpopularnijh televizijskih formata dvehiljaditih godina. Pravljeni su brzo, s kratkim, obično dvadesetominutnim epizodama, ali sa po nekoliko sezona. Obično su šaljivog karaktera, sa likovima kojima se dešavaju neke, naizgled, obične, ali ipak neobične stvari. U ovom tekstu izvućićemo par poruka iz najpoznatijih svetskih sitkoma, a ujedno vam i dati predlog koje da pogledate, ako niste.


PRIJATELJI

Kao jedan od najpoznatijih svetskih sitkoma, Prijatelji su često citirani na društvenim mrežama. Internet je preplavljen mimovima iz ove humorističke serije. Ukoliko slučajno niste gledali, serija prati dogodovštine šest glavnih likova – Monike, Rejčel, Fibi, Čendlera, Rosa i Džoija. Između njih se događa i prijateljstvo i ljubav i neprijateljstvo, a sve je predstavljeno kroz klasični američki humor.

Svaki od likova ima neke svoje karakteristične osobine, iz kojih se može ponešto naučiti, a s nekima se može i poistovetiti. Najvažnija stvar koju možete naučiti iz ovog sitkoma, krije se upravo u samom naslovu. Prijateljstvo i ljubav prema prijateljima treba biti iznad svega, u svakom trenutku. Prijatelji su druga, izabrana porodica, koja je tu, bez obzira na sve. Za pravog prijatelja se treba podjednako žrtvovati kao i za člana porodice i nikako ga ne treba odvajati od iste. Uprkos svemu, prijatelji su tu jer su vas izabrali i jer vas vole zbog onoga što jeste.

KAKO SAM UPOZNAO VAŠU MAJKU

Ovaj sitkom često porede s prethodnim, jer sam kostur serije dosta liči na Prijatelje. Iako je verovatno bio inspirisan Prijateljima, kada ga dobro pogledate i protumačite, ova dva sitkoma ne liče nimalo. Glavni likovi HIMYM (od engleskog How I Met Your Mother) su Ted, Maršal, Barni, Lili i Robin. Radnja serije nalikuje Prijateljima, jer je fokus na traženju ljubavi, sklapanju prijateljstava i borbi s nekim običnim životnim okolnostima.

Najvažnija poruka ovog sitkoma krije se upravo u glavnoj ljubavnoj priči. Prava ljubav ne dolazi odmah i često ne dolazi onda kada je mi najviše želimo. Da bismo nekoga stvarno zavoleli, mnoge kockice treba da se poklope. Najvažnije je, zapravo, da pronađemo pravu osobu. Prava osoba ne može da bude prva osoba na koju naiđete, nego ona koja je vredna čekanja i borbe. Život je pun nepredividivih okolnosti, ali bez obzira na sve, prava ljubav će uvek opstati.

U KANCELARIJI

Ova serija se dosta razlikuje od ostalih pomenutih u ovom tekstu, kako po radnji, tako i po humoru. Serija prati više glavnih likova, radnika u kancelariji, a neki od najvažnijih su: Majkl, Pem, Džim i Dvajt. U seriji ima zapleta i raspleta koliko i u pravom životu, a fokus je na kancelariju (The Office je i ime serije). Humor je drugačiji, unikatan i zasnovan na nekim neprijatnim situacijama koje vas mogu dovesti ili do histeričnog smeha ili do osećaja ekstremne neprijatnosti.

Ono što ova serija pokazuje je da upravljanje jednom kancelarijom, ne znači nužno strogoću, formalnost i čisto poslovni odnos. Da bi se ljudi osećali dobro na poslu i da bi bili produktivni, moraju da imaju osećaj sigurnosti i opuštenosti. Posao ne mora biti teret, ukoliko se voli, ali i ukoliko atmosfera na poslu doprinosi ljubavi prema istom.

ŠTREBERI

The Big Bang Theory ili Štreberi, kako je kod nas prevedeno, je još jedan tipičan američki sitkom. Prati život sedam likova – Šeldona, Lenarda, Radžeša, Hauarda, Peni, Bernadet i Ejmi. Osim Peni, svi se bave poslovima vezanim za nauku, visoko su obrazovani i štreberi su. Sve se vrti oko primenjivanja tih njihovih štreberskih osobina na život i ljude oko njih, što nekada može biti konfuzno i smešno.

Najznačajniji od svih likova je upravo Šeldon Kuper, od koga se dosta može naučiti tokom cele serije. Bez obzira na okolnosti, ljude oko njega i životne prilike, Šeldon ostaje dosledan sebi. Nikada se, ni zbog čega, nije i ne bi promenio, čak i kada su to od njega svi očekivali. Svoj upečatljiv način života, govora i svoja mišljenja ne bi menjao ni kada bi bio jedini koji tako misli. Upravo zahvaljujući tome, uspeo je dođe do svog konačnog cilja i sreće.

DVA I PO MUŠKARCA

Ovo je serija koja je proslavila legendarnog Čarlija Šina i njegov buran način života. Opšte je poznato da je Čarli Šin vodio potpuno isti (ako ne i gori) život od lika kog igra u ovoj poznatoj seriji. Radnja prati porodicu Harper – Čarlija, njegovog brata Alana i Alanovog sina Džejka. Sama serija je dosta turbuletna, sa neočekivanim preokretima i zapletima. Toliko se toga izmenjalo, da su čak i glavnog glumca zamenili u poslednjih par sezona (Čarli Šin je napustio seriju, nakon čega je na mesto glavnog glumca došao Ešton Kučer i njegov lik Volden Šmit).

S obzirom da je fokus ove serije na porodici, upravo to je i najjača poruka iste. Bez obzira na životne okolnosti i nedaće, porodica je ono što uvek mora da funkcioniše i da se čuva. Iako nekada nije lako i jednostavno kao što bi trebalo, okupljanje porodice je ono što nas čini jačima. Čak iako nekada ne odgovaramo jedni drugima, važno je da se čuvamo i volimo.

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.