Šta kultura oblačenja predstavlja danas?

Šta kultura oblačenja predstavlja danas?

Pojam kulture duboko je rasprostranjen u svakom segmentu društvenog sistema. Njeno polje delovanja doseže do čovekovih svakodnevnih navika, poput odeće koju svaki dan oblači. Kultura oblačenja/odevanja često ukazuje na vladajuće stavove i poglede jednog društva i na zastupljene vrednosne parametre nekog društvenog okruženja. Odeća i način oblačenja predstavljaju neodvojivu celinu jedne zajednice. Čak i pored imidža indivudue, ukazuju na čitav identitet jedne zajednice.


OD POKRIVANJA TELA DO ZAČETKA MODE

U početku, jedini i isključivo najvažniji razlog postojanja odeće bio je pokrivanje tela i svojevrsna zaštita od vremenskih neprilika. Vremenom, odeća počinje dobijati i estetsku komponentu. Postaje stilizovana, šivena u određenim bojama, sa pojedinim ukrasnim detaljima. Dizajnirana je tako da naglasi adute ili sakrije fizičke mane pojedinca. Sve ovo počinje ukazivati na prve korene onoga što danas nazivamo modom.

ISKAZIVANJE IDENTITETA KROZ ODREĐENI BREND

Čovekova svakodnevna potreba da se obuče postaje zloupotrebljena u trenutku kada je osmišljena brendirana odeća. Ubrzo se javlja potreba pojedinca da svoj identitet iskaže kroz brendove koje nosi. Savremeno društvo mnogo mari za činjenicu da određena grupacija ljudi na svetu ne može sebi priuštiti markiranu odeću. Takvo shvatanje dovodi do nametanja drugih problema psihološke prirode, koji se tiču ljudskog samopouzdanja i nesigurnosti.

NAŠ STATUS ZAVISI OD ONOGA ŠTA NOSIMO

Pored određenih specifikacija i stilizovanog imidža, brend podrazumeva i jake cene, te ne može pripadati svakome. Takva činjenica dovodi do raslojavanja društva na bogate, dobro obučene i one slabijih finansijskih mogućnosti, koji su prinuđeni da nose odeću prosečnog ili niskog kvaliteta. Želeli to sebi da priznamo ili ne, markirana odeća zaista doprinosi samopouzdanju i sigurnosti ličnosti, ali i obrnuto. Možda jer sami u to verujemo, ali i delom jer je društvo tako odredilo.

NEDOSTATAK DUHOVNOG JAČA MATERIJALNI SVET

Ako malo bolje pogledamo svet oko sebe, brzo ćemo uvideti sličnost u stilovima oblačenja mnogih danas. Deluje da se osnovni parametri savremenog odevanja nalaze na popularnim društvenim mrežama. Ako ih pratimo, bićemo u trendu. U trenutku kada je materijalnom predmetu data nematerijalna vrednost, nastao je nesklad.

Kapitalistički parametri vrednosti dovode do sve izraženijeg nedostatka duhovnog u telu čoveka. Kada više nema šta da se ponudi od duhovnog, pribegava se opipljivom, materijalnom svetu. Odatle dolazi i sve veća potreba da telo postoji u funkciji lepote, a ne duhovnosti. Odeća koju nosimo postaje glavna vrednost na nama, a da mnoge ne zanima ni da upoznaju nekog dalje od toga.

SAVREMENI KAPITALIZAM

Savremeno doba ne podstiče mladu osobu da kreira, stvara i menja svet oko sebe. Naprotiv, podržava prilagođavanje trenutnim parametrima lepote i aktuelnih modnih trendova. Sve u cilju odobravanja okoline i uklapanja pojedinca u kalup. Sve u cilju ubijanja ljudske autentičnosti. Savremeno tržište ne nudi raznolikost, već svaka prodavnica u okviru sve zastupljenijih tržnih centara nudi iste ili slične proizvode. Izvesnu raznolikost ipak nude brendirani butici odeće, te ukoliko želimo biti autentični i prepoznatljivi, moramo imati i novac.

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.