Šta je tantra?

Šta je tantra?

Tantra predstavlja praksu koja spaja duhovnost i seksualnost i naglašava važnost intimnosti tokom seksualnog iskustva. Međutim, tantra nije samo seksualno zadovoljstvo, više se radi o pobedi nad našim telom i osećaju povećane senzualnosti. Cilj tantričkog seksa je postizanje duhovnog ili energetskog kontatka tokom senzualnog iskustva, međutim to ne znači da postiče orgazam, već osećaj povezanosti sa našim partnerom.

 


TANTRA JE GRAĐENJE PARTNERSKOG ODNOSA

Tantrički seks je tehnika koja u nama budi najmoćniju unutrašnju energiju, koja razvija seunzualnost, svest i spontanost. Činjenica je da tantrički seks značajno utiče na duže vreme kontakta, bogat stepen senzacije i veću silu orgazma. Ono najvažnije što dobijamo jeste razumevanje sa našim partnerom. Sve se gradi na tome da jedno drugome poverimo svoj sopstveni razvoj, što je konačan čin prepuštanja.

 

 

SUOČAVANJE SA STRAHOM POVEZANIM SA SEKSUALNOŠĆU

Za bilo koju vrstu promene potrebna je hrabrost, jer uvek nešto moramo rizikovati. Rizikujemo svoj ustaljen i predvidiv život, po cenu traženja, rasta i verovanja u bolji i još savršeniji život. Na tom putu susrećemo se sa svojim strahovima, greškama i (ne)prijatnim izazovima. Da li nas voljena osoba prihvata onakve kakve jesmo? Da li nam je udobno sa njom kada smo intimni? Sve zavisi od našeg shvatanja seksualnosti i sopstvenog samoprihvatanja. Tantra nas uči da se sa svojim seksualnim strahovima suočavamo isto kao i sa ostalim strahovima koje imamo.

 

 

U seksu se ne možemo sakriti od istine, jer odgovor dobijamo odmah. Ako telo oseća užitak  onda je to zaista užitak. Ako je telo gluvo za stimuluse, onda smo gluvi  i to vrlo dobro znamo. Kada ovo jednom shvatimo, mnogi strahovi mogu nestati, jer gube moć nad nama i više nas ne sprečavaju da živimo potpun život koji zaslužujemo.

 

 

ODAKLE DA KRENEMO?

Da bismo razumeli tajne drevne metode nije potrebno  da prisustvujemo tantričkim seminarima i probijamo planinu književnosti. Dovoljno je samo da pratimo glavne principe tantre. Ono što prvo treba da znamo i prihvatimo jeste da tantra ne prihvata žurbu i da moramo biti strpljivi. Odlučivši se za ovu praksu potrebno je da isključimo telefone i uklonimo sve ometajuće faktore i koncentrišemo se na našeg partnera, kao i on na nas.

 

 

Udahnimo istovremeno sa partnerom, pokušajmo da dišemo duboko i ravnomerno. Polako, krenimo da nas zamišljamo kao jedno. Gledanjem u oči svog partnera, trudimo se da naša pažnja ide isključivo na njega i na ovaj način podstičemo unapređenje naše veze i intimnosti.

 

 

Sada je vreme za fizički kontakt, ali bez intimnosti. Ovu vežbu možemo obaviti i u odeći i bez nje. Nastavljamo istovremeno da uzdišemo ubacujući međusobne dodire sa partnerom, moramo osećati jedno drugo dok održavamo kontakte očima. Omotajmo što cvršće ruke i pritisnimo telo jedno na drugo. Jedino što je važno je sadašnji trenutak i uživanje u svakoj senzaciji.

 

 

Nakon ovog koraka sledi kontakt sa intimnosti. Moramo se uveriti da se krećemo i dišemo polako tokom seksa, što nam pomaže da izbegnemo bilo koji položaj koji znamo da lako izaziva orgazam. Potrebno je da radimo na postepenom stvaranju našeg zadovoljstva. Što više budemo kontrolisali nagomilavanje naših osećaja i senzacija, to će naš konačni orgazam biti intezivniji.

 

 

Na kraju je potrebno da zapamtimo da stvarna tantra nije tehnika, već ljubav!

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.