Šta je suština uspešnog trika na rolerima ili skejtbordu?

Šta je suština uspešnog trika na rolerima ili skejtbordu?

Umeće skejtera već decenijama ne prestaje da nas fascinira. Ono što iz naše perspekrive deluje kao savršeno povezan pokret zapravo je rezultat dugotrajnog treninga. Trikovi se uglavnom sastoje iz više sekvenci koje je neophodno spojiti u celinu. Osim dela koji se tiče samog uvežbavanja pokreta neophodno je obratiti pažnju na još nekoliko stavki. U nastavku teksta govorićemo upravo o njima.


NA PRVOM MESTU JE UVEK SIGURNOST

Izvođenje trikova na skejtbordu ili rolerima nosi rizik od ozbiljnih povreda. Ponekad one budu takve da trajno onemoguće dalje bavljenje ovim sportom. Zbog toga je važno razumeti da štitnici i kaciga mogu prevenirati ozbiljnije povrede – naročito kad sportista ima u planu vežbanje zahtevnijih i opasnijih pokreta.

TELO PAMTI POKRETE KOJE IZVODI

Nije svaki trening prilika za izvođenje nečeg novog. Ponekad je neophodno iznova uvežbavati jednostavne pokrete. Doterivanje finesa u pokret unosi lakoću. Samim tim, smanjuje se verovatnoća povrede pri narednom izvođenju. Osim toga, priprema se i podloga za naredni, kompleksniji pokret. Česta pojava u ovom sportu, kao i plesu jeste da koliko god nešto pokušavali ponekad samo neće ići. Međutim, već narednog dana se može desiti da pokret dođe sam od sebe. Tajna je, verovatno, u konsolidaciji svega prethodno uvežbavanog.

BES NE TREBA TRAJNO DA NAS OBUZME

Povrede se najčešće dešavaju zbog umora i iscrpljenosti. Kad ne slušamo telesne signale koji pokušavaju da nas upozore da smo iscrpljeni, dešavaju se povrede zglobova, istegnuća i prelomi. Međutim, ponekada se dešavaju i povrede iz besa. Kako do njih dolazi? Naročito frustrirajuća okolnost je ona u kojoj vežbamo a deluje nam da rezultati izostaju. Tada se u besu odlučujemo
da preskačemo korake i da se bacimo u vatru. Međutim, u kombinaciji sa umorom ishod je češća povreda nego uspešno izveden trik. U želji da pomeramo sosptvene granice, neophodno je da umemo da prepoznamo kad nam sopstveni ego nanosi više štete nego koristi. Nije uvek dan za probijanje limita.

NAJBOLJE SE UČI OD DRUGIH

Saveti iskusnijih mogu biti prečica do uspeha. Nismo uvek u prilici da posmatramo sebe dok izvodimo nešto, zbog toga može biti značajno ako to radi neko drugi. Na taj način možemo obratiti pažnju na ono što, do sad nismo i time značajno unaprediti svoje veštine.

MOTIVACIJA VARIRA

Povremena želja za odustanjem nije nešto što treba da bude trajna prepreka. Kao i u svakom sportu, povremeno se dešava period zasićenosti i demotivisanosti. Suština je u upornosti, osluškivanju svojih ritmova i beskompromisnoj veri u sebe.

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.