Šta je potrebno znati o infarktu miokarda?

Šta je potrebno znati o infarktu miokarda?

Srčani udar podrazumeva oštećenje i izumiranje srčanih ćelija, koji nastaje zbog poremećaja cirkulacije. Najčešće se javlja u jutarnjim časovima, nakon pretrpljenog emocionalnog stresa ili visokog fizičkog umora. Hospitalizacija je preventivna mera obolelih, razbija se tromb u zapušenom krvnom sudu i omogućava se njegova prohodnost. To se postiže medikamentima ili interventnim lečenjem u Sali za kataterizaciju srca.

 


 

KAKO DA NA VREME PREPOZNATE INFARKT?

Simptomi koji prate ovo stanje su: bol u grudima, nesvestica, gušenje, otežano disanje, povraćanje, mučnina, slabost i pojačano znojenje. Faktori rizika koji mogu dovesti do srčanog udara jesu: gojaznost, povišena koncentracija šećera u krvi, urođena srčana mana, povišen holesterol u krvi, stres, fizička neaktivnost i pušenje cigareta.

 

 

 

ŠTA UZROKUJE INFARKT MIOKARDA?

Ono što uzrokuje infarkt miokarda jesu urođene anomalije koronarnih arterija, grčenje koronarnog suda, zapaljenje koronarnog suda, kao i ateroskleroza venačnih arterija srca koje učestvuju u vaskularizaciji srčanog mišića. Takođe, zloupotreba opijata, kao što su kokain i amfetamini, jeste uzrok srčanog udara.

 

Dijagnoza ovog oboljenja se uspostavlja elektrokardiografijom srca (EKG) i laboratorijskim analizama.

 

 

 

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NAČINU LEČENJA

Lečenje infarkta može biti farmakološkog tipa, uzimanjem lekova za otapanje i rastvaranje tromba u krvnom sudu, kao i perkutanom koronarnom intervencijom u salama koje su za to opremljene.

 

 

TEKST: ANA ADAMOVIĆ

Ana Adamović je studentkinja žurnalistike, ljubitelj antičke filozofije i zaljubljenik u književnost. Inspirisana Platonovim mislima i filmovima Grejs Keli, preko knjiga Justejna Gordera i muzike Brusa Springstina, prenosi vam svoje ideale, savete i razmišljanja