Šta je oil pulling?

Šta je oil pulling?

Prezasićenost veštačkim preparatima, kao i moguća štetnost određenih sastojaka tih proizvoda, navele su ljude na razmišljanje o svom otuđenju od prirode. Podstaknuti prethodnim viševekovnim iskustvima sa prirodnim lekovima, ljudi su ponovo počeli da uvode prirodne preparate i tradicionalne načine lečenja u svoje rutine i na taj način počeli da se vraćaju prirodi.


AJURVEDA

Upravo to vraćanje prirodi i jeste sam koncept Ajurvede. Ova tradicionalna medicina vuče korene iz Indije. Veruje se da sve bolesti potiču od intelektualnih grešaka. Samim tim ajurveda zapravo nastoji da vrati ravnotežu čoveku. Što se tiče ajurvedskih lekova, sastav je isključivo prirodnog porekla. Takođe, pored lekova postoje i razne tehnike lečenja. Jedna od tehnika za održavanje oralne higijene koja koristi prirodne preparate jeste oil pulling, odnosno mućkanje ulja.

UPOTREBA

Sam proces mućkanja ulja treba da traje između 15 i 20 minuta, ali za početak dovoljno je i pet. Svakog jutra uzima se jedna kašika ulja i mućka se u ustima. Nakon mućkanja, ulje treba pljunuti, nikako progutati, a zatim isprati usta toplom vodom. Pranje zube pre samog korišćenja ulja nije neophodno ali jeste nakon mućkanja, kako bi se još bolje uklonili sve bakterije i svi toksini iz usta.

Kako bi ova metoda bila efikasna neophodno je mućkati ulje svakog jutra u periodu od barem 20 dana. U početku se koristilo isključivo susamovo ulje, a sada kokosovo postaje sve popularnije. Pored susamovog i kokosovog, koriste se i maslinovo i suncokretovo, ali znatno ređe. Što se tiče samih ulja za korišćenje bitno je napomenuti da su sva ulja devičanska.

BENEFICIJE

Oil pulling iziskuje svega dvadesetak minuta vremena svakog jutra, a donosi mnoge dobre stvari po pitanju čovekovog zdravlja. Neke od beneficija mućkanja ulja jesu svež zadah, zdraviji zubi i desni, zdraviji sinusi, kao i detoksikacija. Važno je napomenuti da ova tehnika ne zamenjuje tradicionalnu oralnu higijenu, već služi za njeno poboljšanje.

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.