Šta je NFT i kako se koristi u umetnosti?

Šta je NFT i kako se koristi u umetnosti?

Najpopularniji trend u svetu finansija poslednjih meseci su NFT tokeni. Postali su popularni zahvaljujući umetnicima koji su odlučili da tokenizuju sopstvenu umetnost, kao i investitorima koji mogu da podrže svoje omiljene pevače, slikare ili muzičare na potpuno novi način.

 


SVE SE MOŽE TOKENIZOVATI

Verovatno ste ranije bili u prilici da na internetu naiđete na reč NFT tokens. Danas smo odlučili da vam objasnimo šta je ulaganje u umetnost tokenima, kome je namenjena tokenizacija i na koji način možete pristupiti njenom radu. Od non-fungible token dolazi akronim NFT, što u prevodu znači neizmenljivi token. To je digitalna imovina koja funkcioniše baš i kao kriptovalute. Ova vrsta alata predstavlja neku vrednost u digitalnom svetu.

 

 

 

Međutim, postoji mnogo razlika između NFT-a i kriptovaluta. Najvažnija od njih je da se zamenljivi tokeni mogu zameniti za druge iste vrednosti. Nasuprot tome, NFT tokeni su jedinstveni. Dok digitalne valute funkcionišu slično konvencionalnom novcu, NFT tokeni u osnovi deluju kao digitalni sertifikati o vlasništvu ugrađeni u tehnologiju blockchain-a.

 

 

KOLIKO SU TRAŽENI?

Zbog svoje jednostavnosti NFT tokeni su vrlo poželjni. Upravo zbog toga ova karakteristika revolucioniše način na koji gledamo na umetnost. Do sada ste mogli da pretražujete internet za dobro poznato delo, npr. Mona Lizu, koje ste mogli da odštampate i okačite na zid. Međutim, ono što je svima dobro poznato jeste da Mona Liza pripada francuskoj vladi i da se nalazi u Luvru. U slučaju NFT-a, obično možete da napravite snimak i odštampate ga, ali samo odabrana grupa (ili čak samo jedna osoba) može zaista da poseduje ovu umetnost zahvaljujući tokenima.

 

 

Štaviše, zahvaljujući korišćenju blockchain tehnologije, sertifikati o autentičnosti radova su nezaboravni i takvi virtuelni dokumenti se ne mogu falsifikovati.

 

REVOLUCIJA U UMETNOSTI

Istorija NFT tokena datira još od 2012. godine. Tada je tim za razvoj bitkoina pokušao da istraži da li bi prva kriptovaluta mogla da se koristi kao predstavnik određene vrednosti. Brzo se ispostavilo da BTC blockchain nije najbolji za ovo, dok je Ethereum blok mreža uspostavljena 2015. godine mnogo bolje prilagođena tome.

 

 

Tvorcem prvog NFT tokena smatra se Kevin Mekoj, koji je 3. maja 2014. emitovao Kvant sliku osmougaonika piksela ispunjenu raznim geometrijskim figurama sa istim centrom. Danas se ovaj token može kupiti za sedam miliona dolara. Mekoj i njegova supruga Dženifer smatraju sebe kao prve blockchain umetnike.

 

 

PRVI GLOBALNI TOKEN

Prvi globalni NFT token jeste CryptoKitties. Digital Kitties je igra zasnovana na blockchain tehnologiji u kojoj možete posedovati virtuelne mačiće, upariti ih i uzgajati. Svaki od njih je jedinstven na svoj način i predstavlja NFT token.

 

 

Popularnost ove igre bila je u jednom trenutku toliko velika da se Ethereum mreža borila sa veoma velikim opterećenjem transakcija neko vreme, što je zauzvrat rezultiralo dugim kašnjenjima u transferima i povećanjem transakcionih troškova. Mačići su, međutim, učinili da znanje o NFT tokenima polako prodre u svest šire javnosti. Bio je pravi bum za neizmenljive žetone, međutim, dogodio se tek 2021. godine.

 

KAKO SE NTF MOŽE KORISTITI U MUZICI?

Praktično svaka osoba svakodnevno uživa u muzici. Od 1950. pa nadalje, pop-zvezde su među najvećim svetskim ličnostima. Međutim, muzička industrija se konstantno menjala tokom poslednjih decenija. Prodaja ploča je opala. Internet striming je postao veoma jeftin, čak i za one sa milionima obožavalaca. Većina muzičara smatra da u sadašnjoj situaciji nema šanse da se živi od muzike. Postavlja se pitanje da li je NFT u muzici promena koja se željno čeka?

 

 

Muzički NFT obećava novi način gledanja na muzičku industriju gde će konačno umetnici biti nagrađeni za svoj rad. NFT tokeni u muzici mogu da promene bogatstvo umetnika, povećaju angažovanje fanova i na kraju promene industriju nabolje.

 

 

BLOKCHAIN TEHNOLOGIJA I TOKENI

Ako razmišljate o izdavanju NFT-a, možete stvoriti bližu vezu sa svojim obožavaocima zahvaljujući blockchain tehnologiji. Međutim, sa izdavanjem NFT-a su povezane naknade. Ako odlučite kasnije da prodate svoj NFT, prihod od preprodaje će biti smanjen za Ethereum-ove naknade za gas, tržišne naknade i autorske honorare za originalne umetnike.

 

 

Takođe morate da odlučite koja muzika će činiti vašu kolekciju. Poznato je da su muzika i umetnost subjektivni. Međutim, bilo bi poželjno imati na umu NFT-ovo pravilo o oskudici. Retka ili jedinstvena muzička izdanja često su veoma vredna. Mnogi NFT projekti u muzici stvaraju veliki broj digitalnih tokena koji predstavljaju vlasništva nad digitalnim kopijama muzike i pratećih umetničkih dela. Prema tome, oni nisu jedinstveni ili čak retki predmeti. Mogu ih zameniti mnogi drugi slični njima.

 

 

 

Muzika je oblik umetnosti, a NFT vam može pomoći da ponovo zamislite kulturni i umetnički izraz.

Muzika NFT-a  je više od igre brojeva. Za investitora je važno da razume popularnu kulturu i pravac u kome će duh vremena ići.

 

 

 

TEKST: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

 

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.