Šta je figurativna umetnost?

Šta je figurativna umetnost?

Pokret koji se razvijao od 18. veka napravio je podelu među umetnicima na apstraktnu i figurativnu umetnost. Pod figurativnom umetnošću spadaju i renesansa, barok, realizam… Označava umetnost u kojoj možemo prepoznati predmet, pojavu ili lik i povezati sa stvarnim životom.

 


 

BOJE I FIGURE

Korišćenjem različitih oblika, boja i figura – umetnici uspevaju da realizuju realan izgled likova i figura. Da bi razumeli šta je naslikano, moramo imati i razumevanje i predznanje koje će nam pomoći da razjasnimo kakav je simbol na slici. Na nekim slikama, predmet ćemo jasno prepoznati, dok će nam za neki drugi biti potrebno dodatno vreme.

 

 

INTERPRETACIJA UMETNOSTI

Figurativna umetnost pruža šansu umetniku da naslika predmet kako on želi da prenese njegovu suštinu. Daje mu slobodu u izražavanju. Ljubiteljima umetnosti preostaje da umetnost interpretiraju onako kako je oni vide. Figurativna umetnost prekriva različite oblasti: istoriju, prirodu i pejzaž, mrtvu prirodu, portrete i skulpture…

 

 

PRIMERI FIGURATIVNE UMETNOSTI

Primer figurativne umetnosti jeste Mikelanđelov David – simbol mladosti i snage. Posvećenost detaljima i preciznost jesu odlike figurativne umetnosti. Pored njega, na ovaj način su oslikavali i Pablo Pikaso, Fransis Bejkon, Filip Gaston, Keti Lomaks, Dejvid Gerštajn i mnogi drugi.

 

 

Slikarka Fransoaz Adne bila je poznata slikarka koja je oslikavala ženske figure i pejzaže gradove. Svaki portret je moj autoportret… Projektujem sebe u svaki lik koji naslikam, poput slikara i obožavaoci umetnosti pokušavaju da pronađu sebe u njoj.

 

 

BUĐENJE SVIH ČULA

Ova vrsta umetnosti budi sva čula u nama i podstiče mozak na razmišljanje. Predstavlja proizvod iz vizuelne kulture i vrlo je značajna. Može se posmatrati i kao ljudska istorija kroz vizuelne sadržaje u različitim istorijskim epohama, u medijima i kulturi. Sadrži simbole značajne za istraživanje sociološko-psiholoških umetnosti.

 

 

S obzirom da umetnost stimuliše sva naša čula i mozak, mi vam možemo preporučiti da pogledate još neka dela figurativne umetnosti i pronađete svoju interpretaciju datog dela. Neka vam i srce pored mozga pomogne da pronađete značenje i uživate u umetnosti.

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i čitanje knjiga. Obožava da uči jezike i upoznaje druge kulture, te zna da priča engleski, španski i trenutno uči nemački.