Šta ako je naš partner roditelj?

Šta ako je naš partner roditelj?

Ukoliko ste na početku emotivne veze sa osobom koja je roditelj, neophodno je da u startu osvestite šta takva veza nosi sa sobom. Potrudite se da potražite jasne i objektivne informacije na dobrom mestu, kako ne biste podlegli pod uticaj strahova i predrasuda okoline.

 


PITANJA ZA SVOJU DUŠU

Pre nego nastavite makar i pola koraka dalje u vezu sa osobom koja je roditelj, sasvim je u redu da zamrznete vreme i postavite sebi par osvešćujućih pitanja: Želim li decu u svom životu?, Ukoliko želim decu, da li moj partner planira još dece u budućnosti?

Iako u regularnoj vezi dvoje slobodnih, bezbrižnih ljudi, ova pitanja dolaze mnogo kasnije, budite uvereni da vam u ovom slučaju odlaganje ne ide u prilog. Kako god da se osećate, budite iskreni i prema sebi i prema svom partneru. Imajući na umu turbulentnu emotivnu istoriju osobe sa kojom ste u vezi, budite uvereni da vam niko neće zameriti iskrenost, koliko god razočaravajuća bila. U redu je u startu reći – ovo nije za mene. Ali, ukoliko su vaši leptirići u stomaku preživeli prvobitan šok i stvarna osećanja su i dalje tu, nema razloga da vaša priča i partner ne dobiju šansu.
Samo, opremite se zalihama strpljenja i spremnosti na kompromis.

 

 

 

PRIORITETI

Ne postoji lepršaviji i romantičniji način da vas suočimo sa sledećom činjenicom. Vašem partneru su deca na prvom mestu, sada i zauvek. Šta ovo znači za vas? Da li je ovo momenat u kom odlazite jer shvatate da ipak želite vezu u kojoj ćete vi nekome biti prioritet? Ako jeste, doneli ste visoko moralnu odluku u pravo vreme i poštedeli mnoge budućih razočarenja i patnji. Ako ste još uvek tu, verovatno se pitate: da li bih ja uopšte želeo/ želela vezu sa osobom kojoj sopstvena deca nisu apsolutni prioritet?

 

 

 

ORGANIZACIJA

Život sa decom zahteva ekspertski nivo organizacije i fleksibilnosti, pogotovo ako govorimo o mlađoj deci. Pripremite se na to da će realizacija putovanja i višednevnih aktivnosti zahtevati planiranje unapred. Kao i to da će u nekom momentu doći i do potencijalnih odlaganja ili otkazivanja planova.

 

 

 

GDE SAM TU JA?

Ne zaboravite na sebe. Neophodno je trenirati sopstveni mišić samopouzdanja, kako ne biste upali u zamke nesigurnosti kada dođe do nepredviđenih situacija. Sopstveni planovi, obaveze, prijatelji, rekreacija… Sve je to podjednako važno. U redu je pomoći i biti u sistemu podrške, ali u okviru granica tolerancije. S tim na umu, ne zaboravite da pored sebe imate osobu koja ulaže velike napore u žongliranje potrebama svoje dece, svog partnera i sopstvenim potrebama.

 

 

UPOZNAVANJE

Ne požurujte proces upoznavanja dece. Isto tako, ne očekujte da partner iznese crveni tepih i predstavi vas svojoj deci kao ljubav svog života. Vas dvoje ste odrasle osobe koje žive u skladu sa sopstvenim izborima. Da se deca pitaju, živela bi sa svojim roditeljima. Sada je tu neko koga nisu birali, potpuni stranac čije je samo postojanje u njihovom životu nametnuto.

Poštujte granice i integritet deteta. Bliskost može doći vremenom, ali tek nakon što dete stekne poverenje i oseti se bezbedno.

Ne postoji unapred isprobana formula po kojoj ćete se magično uklopiti u porodicu vašeg partnera. Ni ne pokušavajte da poklonima ili podmićivanjem bilo koje vrste zadobijete naklonost: deca su živi detektori laži. Mnogi faktori će uticati na to kako će deca prihvatiti ideju o vama kao partneru svog roditelja, a većinski deo neće imati direktne veze sa vama.

Uzrast i pol deteta (ili dece), atmosfera u porodici, odnos sa drugim roditeljem, ostatkom porodice, kao i način svakodnevne komunikacije njihovih roditelja, u mnogome mogu odrediti reakciju deteta na vas. Ono što sasvim sigurno možete je da svojim postupcima donesete mir i radost u njihovu svakodnevicu.

 

 

 

POSTEPENO GRADITE ODNOS POVERENJA I POŠTOVANJA

Za početak, budite prijatelj, neko kome se deca raduju i sa kim se zabavljaju. To što ste u romantičnoj vezi sa njihovom mamom ili tatom, ne stavlja vas u ulogu instant roditelja. Ono za šta bi trebalo da se borite jeste da zaslužite poštovanje deteta. Da, dobro ste čuli! Vi, odrasla osoba, treba da zaslužite poštovanje deteta. Kada vas dete poštuje, onda vam i veruje. Samo iz te tačke možete ostvariti dobru komunikaciju. Deca neretko nose sa sobom brige veće od njih samih, i vaše prisustvo može pokrenuti lavinu samopreispitivanja. Između ostalog: da li podržavanjem te veze izdaju svog drugog roditelja?

Bilo da je bivši partner prisutan u životu dece ili ne, njegova uloga je od krucijalnog značaja i niko je ne može zameniti. Ovo može biti sjajna vest: vaš zadatak nije da bilo koga zamenite, već da izgradite potpuno novu ulogu. Odnos sa decom svog partnera većinom gradite zajedno, u okvirima granica koje vaš partner postavlja. Upoznavaćete se međusobno kroz razne situacije, druženja, igru i iskustva. Deca reaguju na osnovu osećaja, i nemojte se iznenaditi ukoliko se vašim dolaskom u njihov život probudi neka potpuno nova strana ličnosti. Primera radi, deci koja su rasla u deficitu očinske figure, samo prisustvo muške energije može doneti mir i balans.

 

 

 

NAZOVIMO STVARI PRAVIM IMENOM

Ukoliko ste sigurni u svoja osećanja i planirate zajedničku budućnost, jasno definisanje vašeg odnosa može označiti simbol slobode za celu porodicu: bivšem supružniku vašeg partnera ili partnerke šalje zvaničnu potvrdu kraja, svojevrsnu dozvolu da i sam/sama nastavi dalje sa sopstvenim životom. Deca, s druge strane, koliko god mala ili velika bila, zaslužuju da znaju koja je vaša uloga u njihovom životu.

Kada govorimo o vašem odnosu sa bivšim supružnikom svog partnera, idealan scenario je onaj u kojem svako ostaje u okvirima svoje uloge, uz prihvatanje činjenice da su deca jedino što vas povezuje. To uključuje i vašu povremenu komunikaciju i viđanja i zato je taj prvi utisak ključan: pobrinite se se da uvek ukažete poštovanje, zadržite pribranost i pružite podršku svom partneru.

 

 

 

ZAJEDNO ĆEMO – LJUBAV U PRAKSI

Iako vas dvoje ne krećete sa startne pozicije sami, gotovo svaka ljubav kad tad evoluira u brigu o celoj porodici. Da li govorimo o roditeljima, prijateljima, bratu, sestri… Kada nekog volite, volite čitav paket i sve što taj paket uključuje.

 

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.