Sreća je u malim stvarima

Sreća je u malim stvarima

Ako pitate ljude koji žive na moru, za njih je sreća živeti na planini. Dame sa prirodno ravnom kosom bi bile srećne da imaju prirodno loknastu kosu i obrnuto. Neko ko je kupio auto bio bi najsrećniji da napokon ima i svoj stan. I tako stvaramo verovanje da je sreća, zapravo, imati ono što nemamo.

 


 

Sigurno ste više puta pročitali, čuli ili izgovorili čuvenu rečenicu: Sreća je u malim stvarima. Verovatno ste te male stvari pokušavali da nađete u trenucima nezadovoljstva, ali su se vešto skrivale.

Pa, koliko je teško naći sreću?

 

 

 

Odgovor je prilično očekivan — nimalo.

Odvojte za sebe malo vremena i napravite popis stvari koje vas usrećuju. Upišite i sitnice poput mirisa jutarnje kafe i skuvajte je. Oživite u sećanju svaki lep događaj i podelite to sa nekim. Razmislite o dragim ljudima u vašem životu i pokažite im koliko vam znače. Uveravamo vas da je popis stvari koje vas usrećuju uvek duži od liste ne tako lepih trenutaka. Zato, nemojte svoje vreme i energiju da trošite na proživljavanje onih tužnih i ružnih stvari koje su vam se desile.

Imate moć da gledate sve(t) kroz ružičaste naočare.

 

 

 

TUĐA SREĆA JE UVEK VEĆA

Tuđa sreća nije veća. Kada god stavite na vagu vašu i tuđu sreću, budite sigurni da neko drugi isto to radi. I kao što se vama čini da je tuđa sreća veća, tako drugi misle za vas. Tako se vrtimo u krug umesto da uživamo u svakom trenutku koji dišemo. Zato se, dragi ljudi, nemojte upoređivati sa drugima. Kako nam je Tolstoj naglasio još pre dva veka: Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.

 

 

 

KOLO SREĆE SAMI OKREĆETE

Nema to veze sa rođenjem pod srećnom zvezdom. Nije ni horoskop kriv, niti je ko bacio urok. Svako je odgovoran za svoju sreću. Pitate se kako?

 

 

Ukoliko radite posao koji ne volite − promenite ga. Naravno, nije lako ako mislite da se probudite i kažete sebi: Danas dajem otkaz. To su nečije motivacione i ohrabrujuće poruke, ali svi znamo da ne ide baš tako. Ono što možete uraditi jeste da odvojite neko vreme i razmislite o tome šta volite da radite i kako od toga možete da zaradite. U današnje vreme, napredak je dostupan svima. Možete usavršiti svoja znanja kroz razne edukacije, treninge i radionice. Sami ćete se ohrabriti i motivisati za promenu koja je vama potrebna.

 

 

 

S KIM SI − TAKAV SI

Osim što je najčešća narodna izreka, psihologija eksperimentalno dokazuje tačnost ove tvrdnje. Ključno saznanje je to, da ste vi zapravo prosek četiri od pet osoba sa kojima najčešće provodite vreme. To se pokazuje kroz navike, reakcije, način ponašanja i način razmišljanja. Razmislite o petoro ljudi sa kojima provodite najviše vremena. O čemu razgovarate, kakva je energija kada ste zajedno i da li više pričate o pozitivnim ili negativnim događajima i stvarima. Ako ste nakon kafe, šetnje ili ručka sa tom osobom ispunjeni i srećni − čuvajte je. Ako ste, pak, nezadoviljni, nezainteresovani i nervozni − sačuvajte sebe.

 

 

 

Sreća je u malim stvarima, velikim ljudima, širokim pogledima i lakim koracima. Ona je u vama, ispred vas i oko vas. Recite nam… da li je sada vidite?

 

 

TEKST: STAŠA STOŠIĆ

Staša Stošić je kreator pisanog sadržaja sa fokusom na marketing. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu, odlučila je da svoju ljubav prema pisanju stavi na prvo mesto i usavrši kroz razne edukacije poput Copy radionice, NLP treninga, SEO kursa i slično.