Španski poznati ples − paso doble

Španci su poznati kao vatreni narod, pa tako i nije čudno što su stvorili tako energične i ritmične plesove. Takođe, poznati su i po ljubavi prema teatralnosti i borbama sa bikovima, a spajanjem tradicije, teatralnosti i energičnosti, Španci su stvorili čuveni ples paso doble.


ODLIKE I MUZIKA

 

Paso doble je jedan od najpoznatijih španskih plesova. On je strastven i važi za najbrži latinski ples. Ovaj dramatičan ples priča priču kroz oštre, stakato pokrete. Sami koraci plesa predstavljaju borbu sa bikovima. Muškarac predstavlja matadora i on je glavni lik. Žena uglavnom predstavlja matadorov plašt, a ponekad i samog bika. Njena uloga je mnogo manje značajna od muške i njeni koraci su samo prateći. Pokreti su samouvereni i oštri, dok je držanje uspravno i visoko. Neophodno je mnogo vežbe kako bi se ovaj ples izveo zbog muzikalnosti i ekspresivnosti plesa.

 

 

On je veoma zahtevan i uči se tek posle nekog vremena, kad se jednostavniji plesovi savladaju. Kako su njegove koreografije veoma zahtevne, on je više takmičarski nego društveni ples. Broj vrhunaca u izvedbi zavisi od toga da li je takmičenje na otvorenom nivou pa dozvoljava improvizaciju, ili je pak, u pitanju zatvoreno takmičenje pa moraju da se poštuju određena ograničenja u koracima.

 

 

Bukvalni prevod imena ovog plesa znači dvokorak ili dupli korak, pa je tako on uvek u duplom taktu, uglavnom u dvočetvrtinskom ili četvoročetvrtinskom. To se primećuje u svakom drugom koraku koji je naglašen. Muzika ovog plesa, energična i oštra, nastala je po uzoru na ples španskih Roma, što se primećuje u pauzama na određenim mestima.

 

ISTORIJA I UTICAJ

 

Paso doble datira iz 18. veka i prvobitno je imao drugačiju formu nego danas. Muzika je tada osmišljena kao muzika za marš pešadijskih trupa, koji su izvodili 120 koraka u minuti. Tek se u 19. veku muzika ovog plesa spaja sa muzikom za borbu sa bikovima, kada se puštala pri ulasku matadora u ring.

 

 

Iako je paso doble poreklom španski ples, on je svoju formu dobio u Francuskoj početkom prošlog veka. Francuski uticaj primećuje se u sedam koraka koji nose francuske nazive i koji se izvode u vrhuncu.

 

 

Kako mnogi plesovi sadrže karakteristike nekih drugih, tako je i paso doble prožet elementima flamenka. Oba ova plesa su veoma ritmična i iziskuju spretnost kod plesača.

 

PASO DOBLE DANA

 

Ovaj ples je svoju popularnost stekao kroz takmičarski rijaliti-program poput Plesa sa zvezdama. Oni su često koristili savremenu pop muziku kako bi plesu dali moderniji zvuk. Tako danas postoje mnoge pesme poznatih izvođača, poput Rijane i Lejdi Gage, koje imaju prizvuk paso doblea. Takođe, i dalje postoji i nastavlja da se piše tradicionalna muzika za ovaj ples.

 

 

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.