Snovi − večita zagonetka budnih

Snovi − večita zagonetka budnih

Tumačenje snova je praksa koja je oduvek intrigirala ljude i kroz čiju su se istoriju pojavljivali različiti pristupi. Kako sa psihoanalitičke, nadrealističke, umetničke, tako i sa strane onih koji su samo bili radoznali, snovi su bili i ostali inspiracija i izvor nedoumica istovremeno. Ono što je neopozivo, jeste da su oni jezik naše duše i da se danas tumače na mnogo načina.


KRATKI ISTORIJAT

Oniromantija je naziv za tehniku koja podrazumeva tumačenje značenja sadržaja snova. Prvi zapis o začetku ove tehnike datira još iz Starog Zaveta, u kojem Josip tumači snove faraona. Snovi su imali veoma važan religijski smisao. Kroz ljudsku istoriju, vidimo uticaj snova na stvaralaštvo slikara i umetnika. Takođe, vidimo i njihov uticaj na filozofiju i pesništvo, muziku i film.

 

 

 

Malo je stvaralaca koji nisu iskoristili sopstvena snoviđenja kao inspiraciju za delo koje su stvarali. U renesansi, nadrealizmu i dadaizmu se vidi zaintrigiranost slikara onim što su im snovi poručivali. Skoro svi kultni filmovi Dejvida Linča su posledica upravo onoga što je video i osetio u snovima. Koliko li je još ovakvih primera u savremenoj umetnosti?

 

 

UTICAJ PSIHOANALIZE NA TUMAČENJE SNOVA

Frojdova knjiga Tumačenje snova izlazi 1899. godine. Ona je posledica autorovog tumačenja vlastitih snova, kojima je prethodila depresija. Uticao je i rad s pacijentima, koji su se dosta oslanjali na sopstvene snove u toku rada na izlečenju. Ovo delo je značilo revoluciju u samom sagledavanju do tada podrazumevane norme shvatanja snova u široj javnosti. Frojd se dosta oslanjao na uticaj polnih i seksualnih težnji potisnutim u nesvesnom kao osnovu za jezik snova. Po njemu je san prikriveno ispunjenje jedne potisnute želje.

 

 

 

Karl Gustav Jung  se takođe bavio tumačenjem snova. Njegove parole na temu samostalnog tumačenja snova jesu: da se snovi zapisuju, da se povežu sa svakodnevicom, da se protumače asocijacije da se na kraju uradi intiman čin oživljavanja sna.

 

 

SANOVNIK I NJEGOVA METODIKA

Sanovnici se zasnivaju na narodskim verovanjima i njegovim tumačenjima određenih upečatljivih simbola. U svim simbolima ima mnogo tumačenja. Na jedno slovo ih ima na desetine. U različitim sanovnicima može se naći više tumačenja jedne slike.

 

 

 

Često sanjan prizor ispadanja zuba se negde može protumačiti kao pozitivna promena. Negde se tumači kao smrt nekog bliskog, dok po trećem predstavlja bolest. Sanjanje letenja se u modernim sanovnicima uglavnom tumači kao simbol slobode. Može se tumačiti kao napetost ili mir u odnosu na okolnosti koje nas prate dok u snu letimo. Možemo zaključiti da je ovakvo tumačenje globalizovano i da je korisno samo za potrebe zabave.

 

 

DA LI POSTOJI ISPRAVAN NAČIN TUMAČENJA SNOVA?

Nažalost, generalna i svevažeća formula tumačenja ne postoji. Svako od nas ima različitu stvarnost, unutrašnju kao i spoljašnju. Raznolikosti koje donose snovi svakako mogu biti manje ili više prijatne. One nisu ništa drugo do ogledalo onoga što ne možemo da stignemo da iskusimo u budnom stanju.

 

 

 

Meditirajte i pokušajte tako da se povežete sa svojim nesvesnim u budnom stanju. Vodite sopstveni dnevnik snova. Ukoliko se određene slike ili pojave budu ponavljanje obratite pažnju na osećanje koje vas prati u toku toga. Zamislite da se uživo suočavate sa strahom koji vas u snu dočekuje. Oživite svoj unutrašnji svet kako biste zaista spoznali ono što vam duša poručuje jezikom koji se nekada čini zbunjujuć.

 

 

 

ZA SLATKE SNOVE

Ne zaboravite da postoje i snovi koji se ostvaruju. To nisu čuda i paranormalne pojave, već isključivo posledica rada na onome što ih u nama oživljava. Bila to akutna emocija, ambicija, nedoumica, žudnja, projekcija ili potisnute negativne emocije, dozvolite im da se nađu i u vašoj svakodnevici. Neka to budu vaši saveznici i muze. Upamtite, ničiji san nije isti, ali je svačiji san stvarnost i izazov. Slatko sanjajte i jurite svoje snove!

 

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.