Smanjeni kvalitet kože

Smanjeni kvalitet kože

Vremenski uslovi, svakodnevne navike i stres, samo su neki od faktora koji, u mnogome, utiču na izgled i kvalitet kože. Mladalačke i staračke bore, pege, suva i ispucala koža posledice su neadekvatnih mera prevencije u očuvanju zdrave kože.


SUIVA I ISPUCALA KOŽA

Suva i ispucala koža uglavnom su posledice predugog izlaganja vetru i niskim temperaturama. Kada vlažnost vazduha padne ispod nule, koža postaje sve podložnija isušavanju i pucanju. To dovodi do neprijatnog svraba i perutanja. Posledice oštrih zimskih temperatura najvidljivije su na koži šake i lica. Neretko se možemo susresti i sa problemom suvih i ispucalih usana. Uzrok pucanja i perutanja kože ruku može biti i često izlaganje vodi i hemijskim supstancama, kao i sredstvima za dezinfekciju. U održavanju kvaliteta kože presudnu ulogu ima hidratacija. To je unošenje dovoljne količine vode u organizam i rutinska nega. U borbi protiv ispucale kože najdelotvornije su kreme koje u svom sastavu sadrže maslinovo ulje, mineralno ulje. Važan je i glicerin, lanolin, mlečne kiseline, ureu i druge sastojke hranljivog biljnog porekla.

 

 

NEPRAVILNA ISHRANA

Nepravilna ishrana i nedovoljan unos zdravih i hranljivih materija može da prouzrokuje bezbroj negativnih dejstva u našem ogranizmu. Umor, nedostatak energije, opadanje imuniteta, smanjen kvalitet kože i kose, samo su neke od posledica nepravilne i nezdrave ishrane. Unos adekvatnih vitamina kroz voće, povrće, žitarice, meso i mlečnih proizvoda je važan.  To doprinosi održavanju lepog i zdravog izgleda kože. Riba i riblje ulje, svrstavaju se u sastojake bogate hranljivim materijama i veoma pozitivno utiču na kvalitet kože i njenu elastičnost. Veoma je bitno i unositi određenu količinu tečnosti u organizam. To je važno radi obnove i održanja elastičnog i lepog sjaja kože.

 

 

ZAŠTITA OD SUNCA

Najefikasnija nega kože, podrazumeva i najadekvatniju zaštitu od sunca tokom toplih perioda. Dugotrajno izlaganje suncu i njegovom zračenju može uzrokovati probleme. To je, recimo, nastanak staračkih pega, bora, čak i nekih ozbiljnijih kožnih oboljenja. Kako bi se sprečile neželjene posledice, najpoželjnije bi bilo da se pre svakog izlaska na sunce stavi krema sa zaštitnim UV faktorom. Važno je d se lice pokrije nekim većim šeširom. Redovno mazanje kremom, za vreme boravka na suncu, doprineće da koža ostane negovana, bez opekotina i prvih znakova starenja. Korisno je izbegvati i da se boravi napolju za vreme velikih vrućina, pogotovo u vremenskom periodu između 10 i 17 časova. Ukoliko je boravak na suncu neizbežan, trebalo bi da odevna kombinacija bude što laganija i duža, kako bi pokrila sve delove tela. Šira garderoba je idealna za sklapanje kombinacija u vrelim letnjim danima.

 

 

 

NEPRAVILNA NEGA KOŽE

Svakodnevni tretmani čišćenja, depiliranja i nege često mogu da doprinesu negativnom uticaju na elastičnost i kvalitet kože. Preduga tuširanja i kupanja vrućom vodom uklanjaju veliki procenat masnoće.  Umesto vrele vode, preporučljivo je tuširati se mlakom vodom i to ne u dugom vremenskom intervalu. Upotreba jakih sapuna, kupki ili pak deterdženata za pranje sudova i veša, takođe ostavljaju posledice. One su u vidu suve i osetljive kože, sklone iritaciji. Pored preparata za ličnu higijenu, negativan uticaj imaju i redovne depilacije i brijanja neadekvatnim žiletom. Posledice se javaljaju u vidu iritacija, crvenila, neprijanog svraba i perutanja. Jedna od čestih grešaka kada je u pitanju nega kože, jeste i sušenje, tačnije grubo brisanje peškirom. Proces sušenja treba da bude što prirodniji kako bi koža zadržala određenji stepen vlažnosti. Preporučljivo je da sa umesto grubog brisanja, nežnim tapkanjem samo pokupi višak vlage. Tako koža kasnije zadržava sjaj i elastičnost.

 

 

 

STRES KAO JEDAN OD UZROKA

Prekomerni stres je jedan od pokretača velikog broja problema u čovekovom organizmu. Od smanjene produktivnost i nedostatka energije, pa sve do povećane količine anksioznosti, umora i fzičkih promena na koži i kosi. Pojava akni i mitisera, može značiti i da je period stresnih situacija u jeku. Često se u takvim naletima stres ublažava, ne tako pogodnim sredstvom – cigaretom. Pušenje je još jedna u nizu loših navika koja vrlo negativno utiče na kožu, nokte, zube i generalno celi respiratorni sistem. Pušenje čini kožu starijom i u velikoj meri ubrzava nastanak bora. Pre svega, stvara rizik od nastanka raka kože. Sužava sitne krvne žile u najdubljim slojevima kože i time smanjuje protok krvi, čineći kožu bleđom. Nikotin i katran negativno deluju na kiseonik u telu i hranljive materije koje su važne za zdravlje kože. Smanjuju količinu kolagena i elastina, oduzimajući koži elastičnost i sjaj.

 

 

 

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.