Skriveno mesto za koje niko ne zna – Štramberk

Skriveno mesto za koje niko ne zna – Štramberk

Na svetu postoje mesta koja su više ili manje skrivena od ljudskih pogleda i koraka. Tek oni retki i znatiželjni osmesi zavire u njihove tajne odaje. Tada nastaju najlepše priče o skrivenim lepotama planete Zemlje, koje se vekovima kasnije prenose sa kolena na koleno. Predstavićemo vam Štramberk, maleni gradić u Češkoj Republici.


ŠTRAMBERK

Na samo četrdeset šest kilometara od grada Ostrave nalazi se Štramberk, koji zbog svog šarma i snage atrakcija okuplja turiste na jednom mestu. Na neki način podseća na Kazimierz na Visli, ali ne zbog slikara i umetnika. To se dešava zbog akumulacije mnogih atrakcija na malom prostoru, atmosfere stambenih kuća i daha istorije. Upravo zbog svog intimnog karaktera, dobra je ideja za putovanje i odmor.

ATRAKCIJE ŠTRAMBERKA

Od glavnog parkinga do trga ima oko osamsto metara. Na tom putu ima dosta atrakcija ali i mnogo slatkih suvenira. Lokalni specijaliteti su takozvane štramberske uši. Ove uši su ukusni medenjaci u obliku polusmotane cevi. To je bio prvi češki proizvod zaštićen geografskom oznakom. U Štramberku se na mnogim mestima mogu kupiti uši, ali priča se da su najbolje u Hezounovoj poslastičarnici. Tu se mesi testo za uši i od njega se seku krugovi koji se kasnije formiraju. U mnogim poslastičarnicama kolači za uši se sipaju u kalupe, što je, kako se kaže, suprotno tradicionalnoj recepturi.

PEĆINA SIPKA

Pećina nije preduga i nije niska, a zahvaljući velikom ulaznom otvoru lako možete istraživati njene lepote bez baterijske lampe. Ono na šta je poželjno obratiti pažnju jesu neravnine i kamenje sa puta. To je ostatak podzemne reke dugog toka.

TRG U ŠTRAMBERKU

Ono što možete primetiti na samom ulazu na trg je da je okružen pabovima i suvenirnicama. Postoji mali zoološki vrt, kao i muzej lutaka. Šetnja starim trgom vratiće vas u austrougarsko vreme. Ostaviće vas bez daha uređenost ovog malenog gradića. Okružen je kasnobaroknim i klasicističkim stambenim kućama. Ono što je takođe vredno pažnje jeste fontana iz 19. veka.

Interesantan podatak je da se odmah pored njega nalazio bunar gradske pivare, koji je zatrpan 1865. godine. Neobičnu atmosferu grada stvara grupa od oko osamdeset vikendica, izgrađenih u tehnici balvana. Potiču iz 17. i 18. veka. Seoski cvetni vrtovi i kapci obojeni su u bojama koje stvaraju slikovit pogled.

CRKVA U ŠTRAMBERKU

Parohijska crkva Svetog Jovana Nepomuka je zanimljiva građevina. Osnovana je 1721. godine. Kula joj je dograđena 1908. godine. Ukrasi koji se nalaze unutar crkve delo su Jana Kelera. Zanimljivo je da se na oltaru nalazi kopija slike Gospe od Čenstohove.

KULA ISTINA

Iz daljine se vidi kula zvana Istina. Nalazi se na Dvorskom brdu sa visinom od četiristo osamnaest metara nadmorske visine. Ova kula je ostatak zamka koji je postojao pre 13.veka, a najpoznatiji vlasnici bili su Benešovići. Zamak je počeo da propada već sredinom 16.veka. U kasnijim godinama, neke od zgrada su se srušile i korišćene su kao građevinski kamen. Tek 1903. godine preostala kula je pokrivena i pretvorena u kulu za posmatranje. Moguće je popeti se na njen vrh.

PIVARA

Smeštena u istorijskoj stambenoj kući, pivara Štramberk pravi svetlo kiselo pivo Trubač koje je dostupno samo u Štramberku. Pivara radi od 2005. godine posle sto pedeset godina pauze.

Okolina samog grada je prelepa! Vreme u ovom malenom gradiću je stalo i vredi to lično doživeti. Zanimljivo okruženje, prelep pogled i ukusne uši čine Štramberk mestom koje svakako vredi posetiti!

TEKST I FOTOGRAFIJE: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.