Skrivena značenja poznatih logotipa

Skrivena značenja poznatih logotipa

U toku jednog dana čovek je izložen hiljadama reklamnih oglasa sa logotipima. Kako na bilbordima, flajerima i plakatima, tako i na elektronskim uređajima i ostalim medijima. Međutim, zbog velike količine podataka, ne uspeva da uoči ni deo toga. Onda i kada ih primeti, mehanički obrađuje informacije vezane za njih, pri čemu se retko osvrne na značenja viđenog logotipa. Da li su ga kompanije odabrale zato što im se najviše dopao ili ipak postoji neka priča iza toga?


OSMEH ILI NEŠTO VIŠE – AMAZON

Logo najveće prodavnice na svetu na prvi pogled može da deluje jednostavno – ispisan naziv kompanije sa jednom narandžastom strelicom. Iako se ta misteriozna strelica smatra tajnom porukom, jer izgleda kao smajli, to ipak nije ono što je ovaj gigant svojim logotipom želeo da prenese. Naime, upravo ta strelica, koja vidno spaja A i Z, označava mogućnost potrošača da sve nađe na jednom mestu u toj prodavnici. Odnosno, mogućnost da pronađe sve od A do Z (po engleskoj abecedi, tj. od A do Š, po našoj azbuci). Samim tim, smajli koji je napravljen, reflektuje zadovoljna lica mušterija koje su završile svoju kupovinu.

SKRIVENO PRED OČIMA OČEVIDACA – FEDEKS

FedeEx (express) je kompanija za dostavljanje paketa i pošiljki širom sveta. Njen logo, na oko jednostavan, u sebi čuva skrivenu poruku. Ta poruka dokazuje da ljudi vrlo često ne vide ono što im je ispred nosa, a do skrivenog mogu doći samo ako znaju gde treba da gledaju. Reč je o strelici, sakrivenoj između podebljanih slova E i X. Vrlo dobro i lukavo sakriven simbol označava brzinu isporuke kompanije, ali i njihovu preciznost u radu.

Za ovu kompaniju i njen logotip vezuje se jedna veoma zanimljiva priča. Naime, kreator ovog logoa dogovorio se sa vlasnikom kompanije da dizajn uradi besplatno. Zauzvrat bi mu oni isplaćivali procenat od ušteđene farbe koju budu iskoristili za logo na svakom od njihovih kamiona. Ovakav scenario, imao je srećan kraj, shodno tome da dizajneru i dalje svakog meseca na račun stiže novac vredan miliona.

UKUS USPEHA SKRIVEN U TOBLERONAMA

Ko uživa u slatkišima, sigurno je nekada čuo ili probao toblerone. Reč je o čokoladici specifičnog ukusa, oblika, a još specifičnije ambalaže. Ova kompanija je poprilično vodila računa o dizajnu celokupnog logotipa. Shodno tome, čak i boje na ambalaži imaju svoje značenje i važnost. Kombinacija žute i crvene važna je zato što žuta simbolizuje med, jedan od glavnih sastojaka ove čokolade. Kako se crvena ističe pored žute/zlatne, ona dodatno pojačava efekat.

Međutim, ono što je i najvećim ljubiteljima ovog slatkiša promaklo, jeste tajni znak sakriven u samom logou. Radi se o medvedu koji se može primetiti tek ukoliko se neko izuzetno fokusira. Zašto baš medved? On predstavlja simbol glavnog grada Švajcarske, Berna, a odatle Toblerone prvobitno i potiču.

DOGOVOR KUĆU GRADI – HJUNDAI

Naizgled jednostavan i bez skrivenih detalja i poruka, a zapravo opet krije svoju priču. Ova marka automobila ima dugu istoriju, ali koja je tajna njegovog logoa? Veliko slovo H, prema mišljenjima mnogih, simbolizuje prvo slovo kompanije. Mada nije baš tako. Ideja je u tome da se kroz logotip prikaže zadovoljstvo kupaca i odnos koji kompanija gradi sa njima. Shodno tome, nakrivljeno slovo H koje predstavlja dve osobe kako se rukuju i sklapaju dogovor, simbol je uspeha i povezanosti.

PUT OD NEBA DO ASFALTA

Tokom Drugog svetskog rata kompanija Be-em-ve imala je drugačiju delatnost poslovanja nego što je ima danas. Naime, u to vreme kompanija je konstruisala i pravila avione za nemačku vojsku. Tek kasnije su počeli sa proizvodnjom automobila, što im je danas primarni posao. Međutim, kao znak odavanja priznanja i poštovanja prema istoriji kompanije i njenim počecima, kreiran je i logo be-em-ve kompanije. U samom logotipu sakriven je propeler u pokretu, a plavi deo na znaku simbolizuje nebo. Avijacija je nešto čime su počeli i to čuvaju sa sobom do danas.

MALO MISTERIJE NE MOŽE DA ŠKODI

Sve u svemu, sa skrivenim porukama ili bez njih, kompanije bi trebalo da se posvete logotipu ukoliko žele da ih potrošači primete. Pored toga, neophodno je da tu primećenost zadrže, pogotovo danas kada postoji jako veliki broj brendova. Shodno tome, može se reći da malo misterioznosti u ovom smislu nije naodmet.

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.