Siniša Mihajlović – kralj slobodnjaka

Siniša Mihajlović – kralj slobodnjaka

Ovo je pozicija za Mihajlovića. Rečenica koju svaka osoba i dalje izgovara kada je u pitanju izvođenje slobodnih udaraca. Smrt možda može odneti čovekov život, ali nikada ono što je on ostavio iza sebe. Zato će zauvek ostati: Mihajlović u sredinu, Mihajlović u večnost.


STETOSKOP ZAMENIO LOPTOM

Siniša Mihajlović bio je srpski fudbaler i fudbalski trener. Igrao je na poziciji levog spoljnjeg. Rođen je 20. februara 1969. godine u Vukovaru. Miha je mogao da postane doktor, ali je zbog fudbala često odsustvovao sa časova. Na kraju je završio srednju obućarsku školu. Od 2019. godine borio se sa leukemijom, koju je nekoliko puta uspevao da pobedi, ali nažalost, preminuo je 16. decembra 2022. godine.

POČETAK FUDBALSKE KARIJERE

Svoju fudbalsku karijeru započeo je sa 17 godina u Borovu iz Vukovara. Godine 1987. mogao je da zaigra u Dinamu iz Zagreba, ali ga je put ipak doveo do Fudbalskog kluba Vojvodina. U Vojvodini je proveo dve godine, odigrao 31 utakmicu i postigao četiri gola.

CRVENA ZVEZDA

Svoj put do uspeha, Siniša je nastavio u Crvenoj zvezdi. Nakon dve i po sezone u Vojvodini, 10. decembra 1990. godine potpisuje ugovor sa Zvezdom. Tamo je odigrao 58 utakmica i 15 puta se upisao u listu strelaca. Zvezdaši će ga najviše pamtiti po golu iz slobodnog udarca u revanšu polufinala Kupa evropskih šampiona, protiv Bajern Minhena.

MIHAJLOVIĆ U SREDINU!

Čuvena rečenica: Mihajlović u sredinu, nastala je upravo na utakmici sa Bajernom. Zahvaljujući njegovom šutu, lopta pogađa protivničkog igrača i završava u Bajernovom golu. Te godine je sa Zvezdom osvojio Kup evropskih šampiona i Internacionalni kup, kao i državno prvenstvo.

NAKON SRBIJE, KARIJERU NASTAVLJA U INOSTRANSTVU

Nakon dobrih partija u srpskim klubovima, Mihajlović je otišao u Italiju. Tamo je pre svega igrao za Romu. Iako je igrao na poziciji levog krila, trener Rome ga je stavio na poziciju levog beka. Jednom prilikom Mihajlović je izjavio da su mu dve najgore sezone u karijeri bile kada je igrao na toj poziciji. Nakon Rome, igrao je za Sampdoriju i Lacio. Karijeru je završio 2006. godine u Interu, međutim, oproštajnu utakmicu odigrao je 28. maja 2007. godine u Novom Sadu.

BOGATA TRENERSKA KARIJERA

Siniša je imao i bogatu trenersku karijeru koju je započeo u Bolonji. Tu je proveo godinu dana, a zatim postao trener Katanije. Klub koji je bio u zoni ispadanja, uspeo je da sačuva u ligi. Nakon Katanije, vodio je Fjorentinu, Milan i Torino, ali ni u jednom klubu nije ima veće uspehe. Svoju trenersku karijeru završio je 2022. u timu u kojem je i počeo, Bolonji. Mihajlović je bio i trener reprezentacije Srbije u periodu od 2012. do 2014. godine. Njegova najveća želja bila je da postane trener Crvene zvezde.

UTAKMICA U ČAST SINIŠE MIHAJLOVIĆA

Meč između Crvene zvezde i Vojvodine, koji se odigrao 4. februara, bio je posvećen Mihajloviću, nekadašnjem igraču oba kluba. Pre utakmice održan je program, kojem je prisustvovala i Mihina porodica. Igrači su nosili posebne dresove sa njegovim likom, koji su kasnije stavljeni na aukciju. Zvezda je u čast Siniše Mihajlovića nazvala VIP zapadnu tribinu po njegovom imenu.

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.