Sevilja − svet pomorandži

Sevilja − svet pomorandži

Sevilja je prestonica španske pokrajine Andaluzije, obasjana suncem i mesta Sevilje ispunjena su arhitekturom koja će svakog ljubitelja istorije očarati. Sevilja se smatra i mestom rođenja flamenka, subjekat je čuvene opere Karmen i mesto u kojem je sniman spot za nezaboravni hit uz koji smo svi đuskali – Makarenu. U Sevilji se nalazi mnogo crkava stvorenim na ostacima džamija, koje su Mavari (Arapi) gradili u 13. veku, dok Španci nisu pokorili teritoriju. Upravo zbog toga, Sevilja je bogata raznim stilovima arhitekture.

 


 

SANTA KRUZ − STARI GRAD

Prvobitan jevrejski kvart u kome su locirana važna mesta kao što je Alkazar Palata jeste Santa Kruz. Kraj je ispunjen uskim uličicama u kojima možete da zalutate i naiđete na restorane, barove i trgove. U ovom kvartu se nalazi i kuća Pilata, sagrađena u 16. veku. Oslikava skriveno blago Santa Kruza, bogato vrtovima, fontanama, stazama u kojima ćete uživati šetati i diviti se proizvodu gotike i renesanse. Zanimljivo je da su ovde snimane scene iz filmova Lorens od Arabije i Nevine laži.

 

 

sevilja

 

 

DVORAC ALKAZAR

Kraljevska palata je sačinjena od različitih stilova i kombinacija raznih arhitektonskih pokreta. Krase ga vrtovi i bogata arhitektura sačinjena od arapskih mozaika, gotskog stila. Najveći deo sagradili su Mavari. Kroz istoriju je predstavljalo važno mesto za sve kraljeve. Služio je kao kraljevska škola za vojnu artiljeriju. Uprkos mnogim prirodnim katastrofama (požarima i zemljotresima), ostao je sačuvan do danas i predstavlja nezaobilazno turističko mesto. U njemu su snimljene scene iz filmova Lorens od Arabije i Nebesko kraljevstvo, kao i iz serije Igre prestola.

 

 

KATEDRALA SANTA MARIA DE LA SEDE (SEVILJSKA KATEDRALA)

Simbol Sevilje je katedrala treća na svetu po veličini. Izgradnja je završena 1506. i tada je prevazišla Svetu Sofiju koja je to tada bila najveća. Godine 1987. je registrovana kao Mesto Svetske Baštine. Najpoznatija je i po grobu Kristifora Kolumba. Sarkofag na ramenima nose četiri figure koje simbolišu Kastilju, Aragon, Navaru i Leon. U njoj se nalazi i oltarski naslon koji je najveći u hrišćanskim objektima. Prepoznatljiv deo ove katedrale jeste zvonik Giralda (La Giralda), nekadašnji minaret mavarske džamije. Naziv je dobio po vetrokazu u vidu figure žene koja se vrti (na španskom – girar).

 

 

Sevilja je poznata i po mnogim drvećima narandže koje se nalaze svuda po gradu, a najviše u centru. Kada cvetaju u proleće, celim gradom se širi poseban miris. U Sevilji postoji 25.000 drveća narandže, što je čini gradom sa najvećim brojem ovog voća.

 

 

sevilje

 

ŠPANSKI TRG

Prostire se na površini od skoro 50.000m2 i ukrašen je vrtovima, kanalima ispunjenim mostićima i čamcima. Trg se nalazi u sklopu parka Marije Luize. Park Marije Luize odiše zelenim površinama i prostire se na površini od 34 hektara. Idealno je mesto za beg od vrućine. Osim vrtova, uređenih putića, raznolikog cveća – u njemu se nalaze i akvarijum, arheološki muzej i muzej popularne umetnosti.

 

U Sevilji se nalazi i najveća arena posvećena borbi bikova u Španiji. Takođe postoji i muzej o borbi bikova gde se nalaze slike o borbama. Možete pronaći i objekte koji pričaju priču o istoriji i evoluciji koride i borbama. Blizu arene možete pronaći i statue ljudi koji su obeležili istoriju u ovoj oblasti kao što su: Kuro Romero, Manolo Vaskez i Marija de las Mercedes.

 

 

TRIANA

Predstavlja područje do kojeg možete doći uz pomoć mosta Izabele II. Nezasluženo zapostavljeno mesto od strane turista, nekada je predstavljala najvažnije mesto u Sevilji. Prepoznatljivo je po šarenom snopu boja i bogato umetnicima, vajarima i poznatim sviračima flamenka. Ovde se nalazi i crkva za koju postoji legenda da će deca koja se ovde krste, imati dobar glas za flamenko. Ovde možete opušteno šetati ulicama, diviti se šarenilu i šarmu ovog kvarta i uživati u pijaci u kojoj većina stanovnika Sevilje dolazi da kupi sveže povrće, voće, ribu i meso.

 

 

Naravno, treba iskoristiti priliku i posetiti mesta gde možete uživati u flamenku. Često se u restoranima održava veče flamenka, gde možete čuti pevanje, sviranje i zaigrati uz ovaj tradicionalan spektakl.

 

 

LAS SETAS

Dizajnirano od nemačkog arhitekte Hurgen Mejera, ovaj moderni kompleks ima jedinstvenu strukturu koja liči na velike pečurke – otuda i naziv la seta – pečurka. Krov ove strukture predstavlja najbolje mesto za gledanje zalaska sunca. Takođe se tu nalaze i mnogi restorani, radnje, kafići i muzej.

 

sevilje

 

Ako putujete sa decom, ne brinite, postoje mnoge aktivnosti koje će ih zabaviti. Možete ih odvesti u park gde će hraniti patke ili u akvarijum koji se nalazi blizu parka gde mogu da uživaju i nauče o morskim stvorenjima i vide ajkule, hobotnice, ribe i mnoge druge životinje. Ono što bi im sigurno bilo zabavno, jeste Čarobno ostrvo, tematski akva-park sa mnogo vožnji i raznobojnih tobogana.

 

 

Kuda god se zaputili, sigurno ćete naići na zanimljivu arhitekturu, uživati u zvucima flamenka i jesti dobru hranu. A nama ostaje samo da vam poželimo srećan put!

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i čitanje knjiga. Obožava da uči jezike i upoznaje druge kulture, te zna da priča engleski, španski i trenutno uči nemački.