Šest saveta za bolje učenje

Šest saveta za bolje učenje

Decembar je mesec euforije i prazničnog raspoloženja. Međutim, decembar je za mnoge i mesec intenzivnog učenja. On najavljuje kraj jednog polugodišta za učenike i približavanje ispitnog roka za studente. Decembar je mesec borbe za što bolje ocene, završavanja svih predispitnih obaveza i početka spremanja ispita. Kako bi vam ovaj mesec prošao što lakše i lepše, u nastavku vam nudimo šest saveta koji će vam pomoći prilikom učenja.1. DOBRA ORGANIZACIJA – POLA OBAVELJNOG POSLA

Sigurni smo da ste čuli da je dobra organizacija pola posla. Napravite plan i organizujte svoje vreme za učenje, ali i za sve ostale aktivnosti u toku dana.


2. OBAVEZNE PAUZE U UČENJU

Nemojte samo da učite. Neprestano učenje je neefikasno i loše. Naš mozak nije navikao na taj način rada. Stoga, pravite pauze. One treba da budu što kraće i češće kako biste održali koncentraciju sve vreme dok učite.


3. UZ BELEŠKE JE UČENJE EFIKASNIJE

Pre svega, naučite da zapisujete beleške! Ukoliko imate dobre beleške ispred sebe, učenje može biti znatno efikasnije. Uz pomoć njih, možete se u bilo kom trenutku osvrnuti na najvažniji deo gradiva i podsetiti se nekih stvari.


4. KORISTITE TEHNIKE UČENJA

Danas je moguće pronaći mnoštvo tehnika i metoda učenja koje vam mogu pomoći. Neke od njih su: mape uma, pomodoro tehnika, SQ3R metoda, Fajmanova tehnika, itd. Istražite koje sve postoje, primenite jednu po jednu i videćete koja vam najbolje odgovara.


5. PROVERAVAJTE SVOJE ZNANJE

Ovo je veoma važan savet, koji se pokazao kao jedan od najefikasnijih. Trudite se da posle svakog naučenog dela gradiva i nakon pauze proverite koliko naučenog vam je ostalo u sećanju. To se najbolje postiže ponavljanjem suštine lekcije.


6. DAJTE SEBI MALO ODUŠKA

Konstantno, svakodnevno učenje ne vodi ničemu. Dozvolite sebi da imate slobodne dane. Tokom tih slobodnih dana stvarno uživajte i radite stvari koje volite. Što je najvažnije od svega, nemojte se osećati loše zato što tog dana ne učite.

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.