Serija vatre i mraka – Euforija

Serija vatre i mraka –  Euforija

Veoma popularna, ako ne i trenutno najpopularnija serija,  Euforija,  predstavlja jedno svojevrsno i celovito umetničko delo. Iako su  dobijene kritike da je ova serija previše eksplicitna, višestruko je priznata i nagrađivana.

 


 

Sama kompozicija ove serije, od kamere koja ima savršene pokrete i istančan stil boja, do muzike koja kao da klizi kroz načine kako prati svaku scenu, preko montaže koja na pravi način spaja kadrove,  predstavlja jedno retko umetničko delo. Delo koje se u ovom trenutku prezasićenosti i velike proizvodnje serija, kao i zatrpanosti tržištem, retko sreće. Jedan od glavnih kvaliteta serije je upravo posvećenost detaljima i saradnji svih umetnika iz zasebnih branši u proizvodnji jednog celovitog dela. Prilikom gledanja svake nove epizode, na čudan način se oseća to jedinstvo ekipe koja je radila na seriji i samih glumaca. Ovi mladi glumci poput Zendaje, Mod Apatoua, Angusa Klauda, Alekse Demi, Džejkoba Elordija, Barbi Fereire, Hanter Šafer, Sidni Svini i ostalih, izvode veoma upečatljivo i njihov glumački doprinos seriji je neprikosnoven.

 

 

 

 

 

Najvažniji kvalitet ove serije je upravo bavljenje ozbiljnim temama koje imaju veliki uticaj na  društvo. Glavna, to jest, centralna tema je boelst zavisnosti. Adikta u ovoj seriji glumi Zendaja. Osim neprocenjive glumačke interpretacije ove mlade glumice, veoma je realno prikazana zavisnost, koja ni malo nije isključen u modernom dobu.

 

 

 

 

 

Pored ovog, centralnog motiva, Rue (Zendaja) je  okružena svojim vršnjacima iz srednje škole koji se bore sa različitim društvenim, kao i unutrašnjim neskladima. Ono što je zapanjujuće je kako su prikazani likovi. Potpuno različite individue egzistiraju u jednoj zajednici u kojoj imamo predstavljene njihove realne nesavršenosti, a beskompromisno nam prirastaju za srce. Niko od likova nije istaknut kao granični junak ili antijunak. Ovakvo prikazivanje junaka u potpunosti doprinosi edukaciji osoba sa različtiim problemima, kao i poremećajima i autori serije se zaista trude da prikažu duboko njihovu psihu. Iako možda eksplicitna, Euforija doprinosi da se ljudi upoznaju sa raznim izazovima u odnosima, kao i elementima odrastanja koja muče mlade.

 

 

 

 

 

U drugoj sezoni, koja se trenutno emituje i čija premijera poslednje epizode je u ponedeljak, 28. februara, upoznajemo likove još više. Dramaturski je veoma interesantno prezentovan raniji život aktera, koji doprinosi na razumevanju njihovih trenutnih postupaka i iskušenja. Razvoj serije od prve sezone do druge je nadograđivan i već je objavljena vest da će se snimati i treća sezona.

 

 

 

 

Tvorac ove serije, Sem Levinson, govori o važnim temama društva, kao što su prihvatanje sebe, transrodnost, odnosi sa porodicom, ljubavni odnosi i tako dalje. Ova serija je trenutni, ali će i biti dugo nakon njenih premijera, must watch.

 

 

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva, teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!