Serija Kruna – između mita i realnosti

Serija Kruna – između mita i realnosti

Naslov ovog teksta možda sugeriše da ćemo za vas istražiti novu Netfliksovu mega popularu dramu Kruna. Koji događaji su se zaista dogodili, a koji su samo puka mašta? Mi ćemo se ovog puta posvetiti sociološkom fenomenu stavljanja znaka jednakosti između dokumentarnog i serijskog programa. Videćemo da li on može da ugrozi vekovima staru instituciju kao što je britanska kraljevska porodica.


DOBAR SCENARIO SE ČESTO RAZLIKUJE OD STVARNOSTI

Nije tajna da se najbolje uči iz serija i filmova. Kada se deceniju ranije u Srbiji emitovaala serija Sulejman Veličanstveni, nije bilo učenika koji se nije nadao da će na ispitivanju dobiti pitanje upravo o ovom sultanu. Međutim, ono što učenici nisu znali jeste da su scenaristi značаjno izmenili istoriju, zarad dobrog zapleta. Gotovo svi njihovi odgovori mahom bi bili netačni. Takođe, ako pitate prosečnog, mlađeg Balkanca kome je posvećena pesma Tome Zdravkovića Za Ljiljanu, vrlo verovatno ćete dobiti netačan odgovor. Ona nije posvećena bolesnoj doktorovoj ženi, jer ona nije ni postojala.

DA LI SERIJA OTKRIVA NEŠTO NOVO?

Pribojavajući se scenarija ovog tipa, eminentne pristalice monarhije apelovale su na autore serije vezano za petu sezonu. Svaka epizoda pete sezone, koja je smeštena u devedesete godine, bi trebalo da počinje s natpisom da se radi o dramatizaciji. Tako nešto nije urađeno, mada glumci u intervjuima besomučno ponavalju da je sve samo fikcija.

Istini za volju, možda i nema potrebe da bude urađeno jer, iako radnja serije jeste propaganda, ona ne otkriva ništa novo i ne ruši mitove. Svi junaci predstavljeni su u skladu s već uspostavljenim mišljenjima. U suštini, ne postoji način da otkrijemo kakva je realnost zaista bila. Što se tiče priče o trouglu između sadašnjih kralja i kraljice i princeze naroda, veći skandal bi bio da se Čarls i Kamila prikažu kao Romeo i Julija. Takođe, da se u isto vreme, Dajanin izbor ljubavnih partnera, nakon razvoda, dovede u pitanje. Tako nešto ova serija svakako ne radi.

ŠTA ZAPRAVO OTKRIVA SERIJA?

Kruna možda ne ugrožava kraljevsku porodicu, ali otkriva da smo na globalnom nivou zaboravili šta znače reči dramatizacija i umetnička sloboda. Umetnički prikaz bilo kog događaja može da izazove kontroverzu i strah, čak i gde za njih nema mesta. Takođe, veoma lako poverujemo u ono što nam se servira. To znači da smo sve podložniji raznim vrstama propagande i marketinških strategija. Za to serija Kruna zaista i jeste – primer odlično urađenog marketinga.

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.