Seks, ljubav i Gup − šta ovde nije u redu?

Seks, ljubav i Gup − šta ovde nije u redu?

Gvinet Paltrou, slavna holivudska zvezda, osnivač je Gupa (Goop), onlajn-portala na kojem možete pročitati sve tabu teme koje vam mogu pasti na pamet, i više od toga. Kada kažemo „i više od toga” mislimo na Gupovu onlajn-prodavnicu gde možete poručiti jedinstvene stvari poput sveće sa mirisom vagine za sedamdeset i pet dolara. Pored toga što je Gvinet Paltrou osnivačica Gupa, ona je i domaćin Netfliksove emisije Seks, ljubav i Gup.

 


Ova kotroverzna emisija ima šest epizoda i prati pet parova i pet stručnjaka koji im pomažu da poboljšaju svoju vezu kroz veće uživanje u seksu i dublju intimnost. Pomalo je apsurdno govoriti o produbljivanju intime, dok istovremeno pomenutu intimu parova prate ne samo stručnjaci, već i milioni gledaoca širom sveta. Svakako da pogled na intimu zavisi od samih osoba, ali doživljaj te intime kroz seks ili samu fizičku bliskost veoma je površan.

 

 

 

Još jedan od razloga zašto ne bi trebalo fokusno govoriti o produbljivanju intime samo kroz veće uživanje u seksu, jeste taj što je doživljavanje intime kroz seks veoma površno. Pet tipova intime, koji su međusobno blisko povezani jesu duhovna intima, intelektualna intima, reakciona intima, emocionalna intima i fizička intima, što govori u prilog tome da je površno izjednačavati intimu isključivo sa seksom, kada je ona svakako više od toga.

 

 

 

 

AKTERI DOKUMENTARCA SEKS, LJUBAV I GUP

Supružnici Erika i Dejmon rade na svom seksualnom neskladu uz pomoć somatskog seksologa Džaje. Mikaela pomaže bračnim partnerima Felisitas i Rami da ponovo zapale izgubljenu seksualnu iskru. Daršana radi sa partnerkama Kamil i Šandrom na njihovom samopouzdanju i na bogaćenju njihovog seksualnog repertoara. Amina, osnivač instituta za tantru i božansku seksualnost pomaže Džoi i Majku, koji su decenijama u braku, da usklade nivoe njihovih želja. Partnerke Daš i Sera istražuju svoje negativne obrasce ponašanja kroz formu porodične terapije zvanom porodična konstelacija, i u ostvarenju njihovog cilja, pomaže im stručnjak Katarina.

 

 

 

 

POUKA DOKUMENTARCA NA NETFLIKSU

Možda ovi parovi ne bi bili gosti ove dokumentarne emisije da su odrastali u drugačijem vremenu ili okruženju, u kom nije sramota pričati o svojoj seksualnosti ili seksualnom odnosu uopšte. Seksualno obrazovanje nije na zavidnom nivou i pored toga što živimo u takvom vremenu da imamo pristupačnost velikom broju edukativnog sadržaja. Koji će naš izbor edukacije biti, da li će to biti razgovor sa bliskom osobom, stručna literatura ili emisija poput ove, stvar je lične prirode. Bitno je prilagoditi dati sadržaj shodno našim unutrašnjim principima i širiti svest o važnosti seksualne edukacije.

 

 

TEKST: ANA VUKMIROVIĆ

Ana Vukmirović je apsolvent psihologije i ljubitelj fotografije.