Savršene nesavršenosti – najlepši citati

Savršene nesavršenosti – najlepši citati

Ovo su pažljivo i istančano odabrani citati ljudi koji su menjali pogled na svet. Ili možda to još uvek rade?  Baš ovi, izdvojeni su da možda nekome otvore nove puteve raznolikosti, neke uteše, ohrabre ili motivišu. Tu su i da nam ukažu na to da ne moramo biti savršeni kako bismo ostavili svoj trag i svedočanstvo.


Sve što izgradiš, drugi mogu da unište. Pa ipak gradi. Jer na kraju je sve između tebe i Boga.– Medvedgrad

Svojom umetnošću želim da poručim da je u redu pogrešiti i osećati se budalasto. Da je u redu biti nesavršen. Da je u redu usporiti i tugovati. I da je svako od nas istinski poseban i da može da zasija kada je okružen pravim ljudima. – Anete Bjeufelt

Nikad nemoj odustati, jer uvek postoji vreme i mesto kada će se plima promeniti.– Herijet Bičer Stou

Volim one koji se smeju u problemima, koji iznalaze novu snagu u teškoćama, te postaju još hrabriji. U takvim uslovima uskogrudni posustaju, ali oni čija su srca čvrsta, čija savest opravdava njihova dela, su spremni da slede svoje principe – Leonardo  Da Vinči

Oluje čine da hrastovi puštaju dublje korene. – Džordž Herbert

Sve što jeste, mora isto toliko i da nije i samo koliko ga nema, toliko ga i može biti. – Bukovski

OVAKO JE GOVORIO MIKA ANTIĆ…

Svojom biografijom kao i delima koje je ostavio iza sebe, Miroslav Mika Antić i danas je veliki uzor ljubiteljima poezije. Često je naglašavao da njegove pesme nisu samo pesme, već i pisma svakome od nas.

Da su reči samo ključevi koji otključavaju vrata već doživljenih, već završenih pesama. Koje samo čekaju da ih neko ponovo oslobodi.

Prestanite da lančano eksplodirate po snovima. Iskoristite ostatak jave za svedičanstvo da ste tu.

Ja hoću da ličim na sebe.

Veličina reči nije u njenom značenju, nego u mom značenju.

Živi se svaki put ispočetka. Živi se da se nikad ne pada. Da budeš snažniji posle oluje.

Juče i prekjuče, sutra ne vrede. Nema na svetu dva ista petka, dve iste nedelje, dve iste srede. Pa čemu onda razočaranja?

REČI PANONSKOG MORNARA

Đorđe Balašević bio je srpski tekstopisac, umetnik, pevač, reditelj i glumac. Iza sebe je ostavio mnogo dela, knjiga, tekstova. Neretko je umeo da nas podseti kako smo svi pod ovim nebom jednaki.

Tako je nastala i njegova čuvena pesma Stih iznad svih.

Stvarao je pesme koje će ostati dugo, možda čak i duže od toga, nakon njegovog odlaska. Dug je spisak stvari koje bi o takvom umetniku mogle da se napišu.

Ali, u jedno smo sigurni, da će u ulici Jovana Cvijića, na dvesta šestom koraku zauvek ostati njegov neizbrisiv trag, kao i jedna sveća koja će goreti na dan Svetog Jovana.

Imao sam puno takvih dana u životu i pamtim ih samo po tome što sam ih zaboravio. Oni su kao slike u dečijim bojankama, koje ožive tek kada se oko njih potrudiš. I ja sam kao i svi, preskočio mnogo stranica, tragajući za slikama koje ću lakše obojiti.

Bez crne, bela ne bi vredela.

Samo lepo možeš ružiti.

Zbog neček đurđic uvek niče, baš u tišini i baš u senci.

Zavist valja i zaslužiti.

BLAGO KOJE JE U NAMA

Jeste li se nekada zapitali zbog čega neumorno tragamo za smislom, srećom, svrhom u životu? Čak i kada pomislimo da smo je pronašli, ona nam nekako šeretski i olako isklizne iz ruku.

Zato ćemo vam predložiti dela koja će vam pomoći da se približite svom odgovoru. Neka od tih dela su: Blago cara Radovana, Znakovi pored puta, Suze za svet, Čuvajte dušu. U nastavku teksta možete pročitati citate iz nekih od nabrojanih knjiga.

Dokle god ima mraka, ima i svanuća. – Ivo Andrić

Ako puno govorite o nesrećama u životu, najzad više ne vidite život, nego nesreće. – Jovan Dučić, Blago cara Radovana

Ljubav umiruje ljude i stišava bure na moru, ljubav uspavljuje vetrove. – Platon

Jadna je ta tvoja sreća, ako se temelji na mom bolu. – Žarko Laušević

Ako ne znamo razloge i nečiji uloženi trud, da bi postigao oni što želi, sa kakvim pravom osuđujemo njegov pokušaj? – Starac Pajsije Svetogorac

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.