Savremeni argentinski film

Savremeni argentinski film

Argentinska kinematografija posljednjih godina spada u red najistaknutijih filmskih industrija na španskom jeziku. Iako je argentinski film svoj veliki doprinos svjetskom filmu dao još osamdesetih i devedesetih godina, pravi bum dešava se 2009. godine, nakon što je film Tajna u njihovim očima (El secreto de sus ojos) dobio Oskara za najbolji strani film. Od tada iz Argentine stižu nova ostvarenja, ali i svoj preporod doživljavaju filmovi koji su zahvaljujući oskarovskoj euforiji dobili zasluženi medijski prostor.

 


 

Uopšteno govoreći, savremeni argentinski film odlikuje žanrovska razuđenost i izmiješanost, pa filmovi imaju elemente drame, ljubavne priče, političko-istorijskog filma i krimića. Ono što je konstanta jeste naglašen i specifičan hispanski humor, koji nerijetko dolazi u kombinaciju sa tragičnim elementima. Osim toga, politička situacija u Argentini sedamdesetih i osamdesetih godina, tj. vrijeme diktature, gotovo uvijek se provlače kao glavna ili načelna tema ovih filmova.

 

Iako Argentina može da se pohvali velikim brojem talentovanih glumaca (Sesilija Rot, Giljermo Frančela, Ćino Darin, Soledad Viljamil, Dario Grandineti, Leonardo Sbaralja), jedno ime je sinonim za argentinski film – Rikardo Darin. Iako je imao priliku da zaigra u Holivudu, rame uz rame sa Denzelom Vošingtonom, Darin je odbio tu ponudu, ne želeći da učestvuje u širenju stereotipnih predstava o Latinoamerikancima, koje Holivud posmatra isključivo kao članove narko kartela. Umjesto toga, ostao je u Argentini i izgradio impozantnu karijeru, kako na filmu, tako i pozorištu. U nastavku vam donosimo pet najboljih argentinskih filmova po našem izboru:

 

1. Tajna u njihovim očima (El secreto de sus ojos) – savršena kombinacija krimića, ljubavne drame i istorijsko-političke priče. Sjajna gluma Rikarda Darina i Soledad Viljamil, učinili su ovaj film jednim od najboljih filmova 20. vijeka.

 

2. Devet kraljica (Nueve reinas) – Još jedan film Rikarda Darina, koji drži pažnji gledalaca do samog kraja. Kraj filma donosi neočekivan obrt i iznenađenje.

 

 

3. Divlje priče (Relatos salvajes) – omnibus komedija koja u prvi plan stavlja nezadovoljstvo i frustraciju običnog čovjeka zbog svakodnevnih problema.

 

 

4. Crni anđeo (El ángel) – film koji obrađuje jednu od najvećih afera u argentinskoj istoriji – priču o serijskom ubici anđeoskog lica.

 

5. Veličanstveni gubitnici (La odisea de los giles) – film za sve one koji su izgubili nadu u pravdu i pravednost.

 

 

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.