Savremena ruska kinematografija – preporuke

Savremena ruska kinematografija – preporuke

Za razliku od ruske književnosti koja je u Srbiji opštepoznata i rado čitana, ruski filmovi tek odnedavno dobijaju zasluženi prostor na našim velikim i malim ekranima. Ipak, i dalje nam i te kako znače imena kao što su Tom Kruz ili Bred Pit, dok je za Danilu Kazlovskog ili Aleksandra Petrova retko ko čuo. Da bismo to promenili, predstavljamo pet filmova koji će vas zainteresovati da istražite šta to ruska kinematografija ima da ponudi.


 

DIRLJIVI MJUZIKL

 Sve što možemo reći, a da ne otkrijemo glavni zaplet ovog mjuzikla, jeste da ćete uživati u dirljivom odnosu oca i kćeri. Uživaćete u muzici i glumi Aleksandra Petrova i savetujemo da spremite puno maramica. Film predstavlja izuzetak od pravila da nastavci samo uništavaju originalnu priču. To potvrđuje činjenica da je na blagajnama zaradio više od svog prethodnika. U pitanju je film Led 2 iz 2020. godine.

 

 

 

NAJGLEDANIJI RUSKI FILM SVIH VREMENA

Ovo je priča o bahatom bogatašu koji zahvaljujući ljubavi i radu postaje dobar čovek. Radnja filma Sluga pomešana je sa rijaliti programima. Ovo je trenutno najgledaniji ruski film svih vremena i pravi je izbor za zajedničko gledanje sa porodicom ili društvom. I da, dame, da li smo rekli da glavnu ulogu igra naš Miloš Biković?

 

 

 

LJUBAV PREMA FUDBALU NA FILMU

Ako ste ljubitelj filmova poput našeg Montevidea, ruske sportske drame ne smete propustiti. Film koji izdvajamo  takođe se bavi fudbalskom tematikom. Prati put po trnju do zvezda jednog provincijskog tima koji je odavno izgubio strast prema igri i njihovog mladog i osionog trenera. Reditelj, ranije spomenuti Danila Kazlovski, u film je utkao svoju ljubav prema fudbalu i upravo je to ono što uvlači gledaoce u priču i čini da se osećaju kao da su deo nje. Ovaj film iz 2018. godine  zove se Trener.

 

 

 

MILAN MARIĆ KAO DOVLATOV

Ovo je film o nesrećnom sovjetskom piscu Sergeju Dovlatovu, protivniku komunističkog režima. Glavnu ulogu igra Milan Marić, a film je predstavljen na Berlinskom filmskom festivalu uz pozitivne kritike. Ovaj film je, takođe, iz 2018. godine i zove se Dovlatov.

 

 

 

IZ UGLA VRONSKOG

Film se zove Ana Karenjina – Priča Vronskog. Cenjeni reditelj, Karen Šahnazarov, donosi nam tragičnu priču o Ani Karenjinoj iz ugla Vronskog. Stoga, donekle omraženi Ljevin i lepa Kiti skoro se uopšte i ne pojavljuju. Glavne uloge igraju Elizaveta Bojarskaja i Maksim Matvejev koji su u  realnom životu u braku, što daje posebnu draž ovoj adaptaciji.

 

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.